Servicii oferite de Dragoș-Bogdan Silică

Când ai printre prieteni un psihoterapeut, nu se poate să nu remarci o mulțime de lucruri pe care încearcă să ți le transmită. Iar ele ajung cumva la sufletul tău, le vezi așezându-se acolo ca vorba dulce a unui bătrân înțelept. Psihologia, religia și orice credință care îți oferă liniște dețin instrumente cu care să te ajute, iar ele, la rândul lor, sunt adevărate instrumente. Ascultăm, dăm din cap și ne spunem “da, cu siguranță așa mi-ar fi mai bine”, apoi ne propunem să trăim măcar o zi cu noile învățături. Și totuși, cum ne desprindem de informația primită, ceva parcă ne șterge memoria și ne trântește înapoi pe scaunul de pe care încercăm să ne ridicăm.

Cât de greu este să te lași de fumat, să ții un regim strict după o viață culinară liberă sau să te desparți de cineva? La fel de greu ca oricare altă schimbare. Mintea caută (și de cele mai multe ori reușește) să te convingă că schimbarea s-a produs, asigurându-te că ești echilibrat și că ți-ai atins scopul. Oare s-a produs însă o schimbare autentică la cel care s-a lăsat de fumat dar mănâncă mai mult, aparent fără legatură? Mulți dintre noi acoperim geamurile unei camere, sigilăm fiecare por prin care ar putea pătrunde lumina, iar înainte de a închide ermetic ușa, aprindem becul. Cu siguranță că tot ceea ce scrie în cărți nu este neapărat o noutate. Cuvinte despre cum să fim mai buni, cum să ne schimbăm viața, cum să fim mai fericiți, cum să ne iubim pe noi inșine, cum sa ne educăm copiii, cum să rupem răul de la rădăcină (și mă opresc aici din lipsă de spațiu), găsim la o simplă căutare pe google care să înceapă cu “how to...” (“cum să...”). Ceea ce psihoterapia demonstrează cu ușurință nu echivalează economia și siguranța lecturării unor articole revelatoare din comoditatea canapelei pufoase. Făcută cu responsabilitate, oferă siguranța unei schimbări autentice, o viața de care să te bucuri în mod conștient.

Schimbarea este un proces, nicidecum un extemporal la care poți copia sau căruia îi poți măslui rezultatul. Poți spune tuturor că ești altfel iar ei te pot crede. Până și tu -la nivel rațional- poți fi convins că ești altul. Dar nu poți copia la nesfârșit.

Ca orice alt om mi-am început formarea cu gândul că sunt prea sănătos pentru a mă înconjura de colegii pe care îi am. După 2 zile numai eu știam cum încerc să-mi ascund lacrimile, căutând “siguranța” cu care eram obișnuit, alergând de vulnerabilitate și de “oare ce spune X?” ca dracul de tămâie. Scriind rândurile acestea și uitându-mă în urmă îmi vine să râd, mai ales că realizez ce zăcământ de energie și putere se află tocmai în acea vulnerabilitate, în acea teama.

În fiecare zi ai alternativa schimbării iar eu ți-o pot prezenta prin proiectele mele. Alegerea îți aparține.