Add new comment

Arena conjugala (2)- Jamie Turndorf

[[{"type":"media", "view_mode":"media_large", "fid":"282", "attributes":{"class":"media-image size-medium wp-image-679 alignright", "typeof":"foaf:Image", "style":"float: left; margin-right: 10px;", "width":"300", "height":"122", "alt":"conflict"}}]]

Conflicte privitoare la valori

Dezacorduri cu privire la idealuri; la ce este considerat important in viata; la valorile culturale, religioase sau sexuale; la alcool sau fumat; discrepanta totala intre gusturile si interesele partenerilor; conflicte privitoare la comportamentul adecvat in diferite situatii in societate.

“Sex pe bancheta din spate a Land Rover-ului tau? Acum inteleg de ce spui ca esti indispensabila la drum lung.”

“Ben Franklin pare cheltuitor in comparatie cu tine!”

“N-ar trebui sa bei duminica!”

“Nu prea calci pe la biserica!”

“De ce trebuie sa redecoram casa atat de des?”

Dispute privind egoismul sau lipsa de cooperare

Refuzul de a coopera cu partenerul pentru gasirea unei solutii reciproc satisfacatoare, oricare ar fi motivul disputei. Unul dintre parteneri simte ca celalalt este mereu incapatanat sau nepasator.

“Nu-ti pasa cum ma simt!”

“Nu te intereseaza ce vreau!”

Dispute privind atitudinile dictatoriale

In astfel de dispute, unul dintre parteneri are sentimentul ca celalalt urmareste sa il domine sau sa il manipuleze. Partenerul care vrea sa detina controlul este terorizat cel mai adesea de gandul de a fi dominat. Astfel, persoana care domina face acest lucru pentru a evita sa fie dominata.

“De ce trebuie sa facem intotdeauna cum vrei tu?”

“Nu esti tatal meu.”

Dispute referitoare la bani

Dezacorduri privitoare la chitante, la cati bani trebuie economisiti versus cati bani trebuie cheltuiti. Dezacorduri privitoare la cheltuielile exagerate sau zgarcenia partenerului sau la tendinta pronuntata a acestuia de a controla felul in care se cheltuiesc banii.

“Esti mai rau ca Hagi Tudose.”

“Esti mana sparta.”

“Exista intotdeauna bani pentru computerul tau, imprimanta ta, ultimul software de pe piata, chiar si pentru jocurile pe computer. Pentru mine nu exista loc in buget. Nu mi-am mai cumparat o rochie de trei ani.”

Lupte pentru putere

Conflicte asupra oricarui subiect imaginabil, in care niciunul dintre parteneri nu este dispus sa cedeze. Nu se face niciun compromis si in curand ambii parteneri au impresia ca sunt doi caini care se lupta pentru acelasi os. Filmul Razboiul rozelor ilustreaza o lupta pentru putere care se incheie tragic. Amintiti-va ca si atunci cand unul dintre parteneri reuseste apparent sa domine, de fapt ambii parteneri pierd cand luptele pentru putere ajung sa domine intreaga casnicie.

“Intotdeauna trebuie sa facem cum vrei tu!”

“Mai curand mor decat sa cedez!”

Dispute privind impunerea distantei

In astfel de dispute, de obicei sotia este cea care ii reproseaza sotului ca nu o face partasa la viata lui.

“Nu-mi lasi nicio portita de acces.”

“Stiu ca ceva te deranjeaza. De ce nu vrei sa vorbesti cu mine?”

Dispute de genul “ Nu asculti niciodata ce spun”

Astfel de dispute sunt foarte frecvente in majoritatea casniciilor. Inca o data, sotia este cea care se plange de obicei ca nevoile ei emotionale sunt ignorate.

“De ce nu poti sa asculti ceea ce iti spun?”

“Nu pleca in timp ce eu vorbesc.”

Probabil ca motivele pentru care aveti certuri frecvente se inscriu in una din categoriile de mai sus. Interesant este ca aceste surse de conflict nu doar ca sunt surprinzator de des intalnite de genul ” Nu asculti niciodata ce-ti spun”, ele sunt prezente si in cazul cuplurilor fericite. Asadar, va intrebati: de ce ei sunt fericiti, iar eu sunt atat de nefericita? Motivul e simplu. Cercetarile au aratat ca, desi cuplurile fericite poarta discutii pe aceleasi teme ca si cuplurile nefericite, de obicei cuplurile fericite nu se cearta pe acele teme. Ei au dobandit instrumentele necesare pentru a interactiona, ceea ce le permite sa-si resolve conflictele; in schimb, cuplurile nefericite aplica tehnici ineficiente de rezolvare a conflictelor, astfel incat ciclul dezacordurilor lor scapa de sub control cu mult inainte ca ei sa fie in stare sa ajunga la etapa solutionarii. Ceea ce inseamna ca disputele lor devin atat de inversunate, incat sotul alege sa se retraga si astfel nu mai poate apare o rezolvare a conflictului.

Arena conjugala , solutionarea conflictelor - Jamie Turndorf

De la Diana Ciubotaru, psihologul din IASI