Add new comment

Abilitatile de baza ale ascultarii reflexive (partea a treia)

Folositi abilitatea comunicationala numita ascultare reflexiva pentru a va ajuta copilul sa invete sa isi exprime sentimentele. Folositi in continuare reperul de mai jos in momentul in care copilul incepe sa isi impartaseasca sentimentele cu dumneavoastra:

  • Oferiti sfaturi, sugestii, asigurari, varianta alternativa de a privi o situatie numai DUPA ce va ajutati copilul sa isi examineze sentimentele. Daca sunt oferite inainte, sfaturile, sugestiile si asigurarile vor impiedica efortul copilului de a-si exprima si intelege propriile sentimente.

[[{"type":"media", "view_mode":"media_large", "fid":"340", "attributes":{"class":"media-image alignleft size-medium wp-image-1196", "typeof":"foaf:Image", "style":"float: left; margin-right: 10px;", "width":"300", "height":"198", "alt":"sentimente_copii"}}]]Cand incepeti sa deprindeti aceasta abilitate de ascultare reflexiva? Tehnica reflectarii sentimentelor pozitive este aceeasi ca cea pentru reflectarea celor negative. Majoritatea parintilor constata ca este mai usor si mai placut sa exerseze aceasta abilitate de ascultare reflexiva incepand cu sentimentele placute, pozitive ale copilului lor.

Data viitoare cand copilul va spune ceva si pare sa traiasca sentimente pozitive (ca de exemplu: se simte incantat, usurat, nerabdator, mandru sau fericit), reflectati aceste sentimente. De asemenea, reflectati si modul in care copilul descrie situatia sau evenimentul care pare sa fi cauzat aceste sentimente. De exemplu, spuneti:” Mi se pare ca te-ai simtit usurat (sentimentul) pentru ca recitalul de pian s-a anulat (evenimentul)”. Sau spuneti: “Faptul ca ai fost invitat la ziua lui Mihai (evenimentul) te-a facut, cu siguranta, foarte fericit (sentimentul)!”. Pentru a deprinde aceasta abilitate de ascultare reflexiva este necesar sa exersati.

“Simt ca nu mai am niciun prieten”

Cand fiul meu cel mare, Eric, avea 4 ani, l-am gasit plangand langa piscina din spatele casei. Lacrimile curgeau siroi peste praful de pe obrajii sai. Suspinand, mi-a spus: “Il urasc pe Jeff! Mi-a aruncat praf in fata.” Am incercat sa ii reflectez sentimentele spunand: “Esti suparat pe Jeff pentru ca ti-a aruncat cu nisip in fata si te-a necajit.” Mi-a raspuns: “Da, simt ca nu mai am niciun prieten!”.

Ne-am intors impreuna in casa si l-am ajutat sa se spele pe fata de nisip. Mai important decat aceasta, l-am ajutat sa treaca peste jignirea venita din partea prietenului sau reflectandu-i sentimentele de furie si suparare. Mai tarziu, in dupa amiaza aceea, i-am zarit pe Eric si Jeff jucandu-se fericiti impreuna.

SOS Ajutor pentru parinti – Lynn Clark

De la Diana Ciubotaru, psihologul din Iasi