Add new comment

BIBLIOZEN: Time Travel. Vis sau realitate?

diana_c.jpgIaşi, 13 februarie 2016, ora 12:00
Oamenii au fost mereu fascinați de ideea de a călători în timp, de a schimba trecutul, de a investiga viitorul. De unde vine aceasta dorință secretă de a controla timpul, și cât de mult este ancorată în realitate? 
Părea apanajul celor speciali, dotați cu anumite capacități să poată vedea în viitorul acoperit de văluri misterioase, sau să poată intra în trecut, dincolo de poarta morții, către alte lumi. La început, erau considerate povestiri desprinse din fantezia și imaginația autorilor din culturi cât mai diverse, ulterior a devenit preocuparea constantă a oamenilor de știință. Așa că acum, această întrebare este cât se poate de reală: putem călători în timp? Putem călători în ambele direcții: trecut și viitor? Dacă da, ce implicații fizice și psihologice pot fi, atît la nivel individual cît și la nivel colectiv? La un prim nivel de explorare, cercetatorii au pornit de la ideea construirii unei mașini sau dispozitiv care ar facilita sau provoca călatoria în timp. Încercând să rezolve paradoxurile generate de împletirea legilor fizicii cuantice cu cele ale fizicii clasice, psihologia deschide terenul fertil al soluțiilor ”out of the box”.
Conștiința ca vehicul de deplasare în timp și mintea umană ca fiind una dintre cele mai misterioase tehnologii explorate vreodată. Încercând să definească obiectiv timpul, oamenii de știință au descoperit că acesta le scapă printre degete atunci când se intră la nivel subatomic. Trecerea de la timpul obiectiv măsurat prin ceasuri sau alte dispozitive, la timpul subiectiv influențat de lumea interioară a persoanei, a fost marcată de lungi teorii și filosofii mergand până la dezbateri aprinse care contestau chiar existența obiectivă a timpului. Si dacă timpul nu există? Și dacă totul e o frumoasă iluzie sau vis în care noi ne jucăm lăsându-ne păcăliți de ”maya”? Dacă lumile ce par palpabile ca materie ar fi vise generate de eu-uri nenăscute care ființează în cine știe ce univers sau dimensiuni? Doar când ai curajul să îți pui întrebarea începe călătoria de găsire a răspunsului. În psihologie timpul a fost și este folosit ca resursă și instrument de vindecare. Vom experimenta un atelier în care ne vom juca cu dimensiunile timpului ca dimensiuni ale conștiinței.

13 februarie 2016, ora 12:00 Biblioteca Judeţeană Gheorghe Asachi

INTRAREA LIBERĂ. Pentru înscrieri accesați https://docs.google.com/forms/d/1lG4lT3SALyQn07tzvpvqGucghz3e1bUXGy1xxxg...

 

 

Tags

psiholog
calatorie
timp
realitate
constiinta
spatiu
vindecare
dimensiune
temporal
univers
regasire