Exercitiul saptamanii: Tu ce-ti doresti sa experimentezi de sarbatori?

notebook-and-pen-wallpaper-7843-8187-hd-wallpapers_0.jpgExercitiul saptamanii: Tu ce-ti doresti sa experimentezi de sarbatori?
by psih. Raluca Ferchiu

Sărbătorile se apropie și acesta este un bun prilej pentru a fi împreună cu cei dragi, pentru a celebra ceea ce am realizat în anul care se apropie de final și pentru a proiecta în viitor ceea ce ne dorim să experimentăm anul care vine. Dar, totodată, sărbătorile vin și cu un ”manual de instrucțiuni” pe care l-am primit de la părinți, familie, de la cei apropiați și care ne descrie, pas cu pas, ”ce se face” în această perioadă: cu cine să-ți petreci Crăciunul, cum anume să te simți, cum să vorbești cu cei din jur, pe cine să vizitezi sau pe cine nu, cu cine să te împaci dacă ești certat, sau care sunt lucrurile care, nici măcar de sărbători nu pot fi iertate. Dar ai citit vreodată cu atenție acest manual? Nu crezi că e momentul să-ți scrii tu propriul scenariu de sărbători?

Pentru a-ți scrie cu adevărat propriul scenariu, îți propun să răspunzi la câteva întrebări:

  • Ce credințe sau instrucțiuni ai primit de la familia ta sau de la cei din jur despre modul în care se petrec sărbătorile? Fă o listă și scrie în dreptul fiecăreia dacă îți place sau nu, dacă vrei să o transcrii în noul scenariu sau vrei să te dezlegi de ea.
  • Ce ți-ai dorit mereu să faci de sărbători și nu ai avut curajul sau ai crezut că nu ai posibilitatea să faci? Fă o listă și alege minim un lucru pe care să-l experimentezi anul acesta.
  • Cum vrei (cu adevărat) să-ți petreci sărbătorile de iarnă? Scrie cum vrei să gândești, ce emoții vrei să trăiești și ce vrei să faci în această perioadă.

Și nu uita: Instrucțiunile trebuie respectate doar atât timp cât tu alegi să le crezi și doar tu poți decide ceea ce vrei să experimentezi. Așa că îndrăznește ca anul acesta să-ți creezi sărbătorile la care ai visat dintotdeauna.

Cu drag,
Psihoterapeut Raluca Ferchiu
Gamma Clinic Psychology

https://www.gammainstitute.ro/ro/sanatate/servicii-psihologie/raluca-fer...

Tags

psiholog iasi
gamma clinic psychology
evenimente psihologie

Add new comment