Cele 5 insusiri ale copiilor autonomi

gamma_incredere_in_sine_1.jpgCele 5 însușiri ale copiilor autonomi
by psih. Raluca Ferchiu

De foarte mute ori, părinții care vin în cabinetul de psihoterapie spun că și-ar dori ca copilul lor să fie independent, să nu se lase atât de mult influențat de grupul din care face parte și să aibă siguranța că poate decide pentru el în cunoștință de cauză. Dar pentru a fi independent atunci când este mai mare, copilul are nevoie să-și cultive această trăsătură încă din mica copilărie. Odată ce copiii se obișnuiesc cu folosirea dialogului interior, își creează două caracteristici: un puternic simț al sinelui și o puternică dorință de a face parte dintr-un grup. Din aceste două caracteristici, se dezvoltă 5 însușiri care-i definesc drept ființe autonome.

1. Respect și încredere în sine la un nivel ridicat – copiii autonomi se simt bine în pielea lor, pentru că au învățat cum să se aprecieze într-un mod rațional, care-i face să stea pe picioarele lor. Această încredere îi ajută să-și revină atunci când sunt învinși, să vadă eșecul ca pe o ocazie de a învăța să-și tolereze propriile slăbiciuni, fără să lase ca acestea să le zdruncine încrederea în sine, ci dimpotrivă, să-i motiveze să le depășească.
Pentru a-și dezvolta această însușire, copiii au nevoie de un mediu plin de dragoste necondiționată și aprobare atent distribuită.

2. Sentimentul competenței – copiii ”competenți” au priceperea de a înțelege și de a stăpâni elementele mediului înconjurător. Întrucât copiii autonomi nu percep eșecul ca pe ceva care să le diminueze sensul valorii, se simt în stare să facă față noilor încercări, forțându-și propriile limite intelectuale și psihice. Pentru a avea această trăsătură, copiii au nevoie de un mediu în care sunt încurajați să întreprindă noi acțiuni care să le probeze îndemânările, fără teama de ridicol, critici sau rușine în cazul unui eșec. Și nu sunt deloc feriți de propriile greșeli!

3. Independența – odată ce copilul autonom devine competent, următorul pas este sentimentul independenței – capacitatea de a se sprijini pe intuiție, pe hotărâri venite din interior. Îi ajută să se opună influențelor exterioare atunci când au de făcut alegeri.

4. Caracter moral înalt – alegerile făcute de ei au tendința să servească propriului interes și nu al altora. Iar din punct de vedere moral, este întotdeauna cel mai bine ca persoana autonomă să facă ceea ce trebuie făcut, în acest fel deciziile fiind ușoar de luat. Făcând alegeri raționale în concordanță cu principiile și valorile morale, copiii autonomi își îndreptățesc gradul înalt de autocontrol, autodisciplină și integritate.

5. Prețuire în cadrul grupului – cu toții suntem conduși de o dorință puternică de apartenență la un grup și de a avea un loc însemnat în interiorul acestuia. Unii copii aleg să aparțină, supunându-se deplin hotărârilor grupului. Ei aleg să-și sacrifice propria identitate și s-o înlocuiască cu una modelată de influențele din afara lor, în speranța că vor fi acceptați de ceilalți. Alți copii aleg să aparțină prin identificarea propriului rol sau aport în interiorul grupului – unul care are o semnificație pentru copil și stabilit de el, nu de grup. Alege să-și câștige, nu să aștepte ca grupul să gândească pentru el. Înzestrați cu acest sentiment puternic al individualității, copiii autonomi pot pătrunde în orice grup. Ei nu trebuie să facă apel la supunere pentru a-și câștiga apartenența.

Cu cât mai puțin se vor baza pe influențele exterioare, cu atât mai puternice vor deveni aceste 5 calități și cu atât mai puțin vor avea nevoie de lumea exterioară pentru a-și modela sau forma identitatea. Este o spirală ascendentă și infinită, spre întregirea personalității. La final, vor avea bagajul necesar să se descurce cu succes în viață.

Vrei să dezvolte și copilul tău aceste trăsături. Începe prin a-l observa în ce măsură le are dezvoltate în prezent, în situații concrete din viața de zi cu zi a familiei; apoi oferă-i posibilitatea să se implice în cât mai multe situații noi, prin care își poate câștiga competența și susține-l cu empatie atunci când este dezamăgit de ceva. În acest fel, nu doar că va avea încredere în propria persoană, dar va învăța ce înseamnă susținerea unei persoane și cum să ceară ajutor atunci când are nevoie.

Cu drag,

Psihoterapeut de familie Raluca Ferchiu

Gamma Kids by Gamma Institute

 

Tags

psihoterapeut iasi
psihologia copilului
parenting iasi

Add new comment