Relatiile de familie ca drum spiritual

stogrea_adrian_1.jpgRelațiile de familie ca drum spiritual
by psihoterapeut sub supervizare Adrian Stogrea

Nevoia de conectare emoțională și de a ne împărtăși trăirile profunde cu alte ființe rămâne dezideratul suprem după care tânjim cu toții. Are la bază nevoia de a fi acceptați, iubiți, validați, care, când nu este împlinită, generează acea stare de gol profund pe care o simte majoritatea.

Rolurile sociale răspund tot mai puțin acestei nevoi fundamentale, valorile personale și colective trec printr-un proces de disoluție, iar existența cotidiană a devenit o competiție a supraviețuirii și a experimentării de false soluții  pentru umplerea acelui gol. În trecut, traiul într-o comunitate care își susținea membrii și reperele religioase erau mijloacele prin care oamenii își împlineau (macar parțial) nevoia de conectare.

Astăzi, familia sau relația de cuplu rămân ultima oază a relațiilor autentice și de împlinire a nevoilor profunde ale sufletului. De aici, derivă și o mare presiune pusă pe aceste relații. Mulți sunt cei care pot trece peste eșecuri sociale sau profesionale și își pun întreaga speranță de împlinire (doar) în viața personală, împreună cu o lungă listă de așteptări. Astfel, am creat sau am moștenit o serie de credințe referitoare la ce ar trebui să fie o familie, care au devenit chiar piedicile în calea unor relații autentice și vindecătoare.

Cele mai frecvente axiome relaționale sunt aceea că propria fericire depinde de un alt membru al familiei și că într-o familie împlinită nu ar trebui să existe probleme sau conflicte. Sunt mulți cei care își petrec viața într-o cruntă suferință, doar ca să nu admită faptul că există răni personale care se cer a fi vindecate. Nu există familii nefericite, ci oameni răniți care folosesc relațiile ca să își trăiască nefericirea proprie.

Încă trăim sub influența iluziilor romantice că, alături de partenerul “potrivit”, viața este o continuă feerie și că toate rănile trecutului dispar ca prin farmec. Multe povești ale copilăriei se încheiau cum Ileana Cosânzeana și Făt Frumos se căsătoresc și trăiesc fericiți până la adânci bătrâneți. Cum au făcut-o, nu spune nicio poveste…Poate este o greșeală de redactare și expresia era “au trăit fericiți la adânci bătrâneți”. După o viață și o relație deschisă și vindecătoare, fiecare și-a găsit liniștea, echilibrul, iubirea de sine și acceptarea, care puse împreună au sens.

Relațiile de familie sunt cea mai importantă și cea mai intensă școală a vieții. Nu există alt context sau alte înteracțiuni umane care să ne scoată la lumină mai clar rănile nevindecate. Poate că în relația de cuplu mai păstrăm într-un colț al minții, ca o plasă de siguranță, gândul că, dacă chiar nu merge, putem să o luăm de la capăt. Ce nu conștientizăm și vindecăm la acest nivel, revine cu o forță copleșitoare în relația cu copiii. Atunci senzația de a fi cu spatele la zid în fața propriilor frici și limitări emoționale devine sufocantă. Fuga nu mai este o soluție, sau dacă este, vine la pachet cu o vinovăție enormă.

Putem privi provocările relațiilor de cuplu și familie ca pe un chin sau ca pe o povară moștenită ori ca o oportunitate de vindecare și creștere personală. Încrederea este ingredientul primordial pentru rețeta reușitei. Dacă simți că ești alături de cineva lângă care poți da jos armura și să-ți oblojești rănile, fără teama că vei fi rănit într-un moment de vulnerabilitate, ai baza de siguranță pentru a începe acest demers personal. Cred că este cel mai prețios aspect al unei relații și cel care face ca aceasta să merite, oricât de greu pare în acel moment.

Iar dacă frica și furia par să devină copleșitoare, a apela la un suport specializat poate fi soluția. Nimeni nu va face treaba în locul tău, dar o vedere obiectivă și o confirmare că ești pe drumul cel bun, într-un proces important și util pot conta mult în momentele dificile. Este esența procesului terapeutic sistemic de familie și cuplu, de a susține relațiile cele mai importante din viața fiecăruia, ca o șansă unică de a face un mare salt de conștiință.

Cu mult drag,

Adrian Stogrea

Psihoterapeut de Familie și Cuplu sub supervizare

Tags

familie
cuplu
relatii
spiritualitate
vindecare
conectare
emotional
sansa
evolutie
dezvoltare
fericire
psiholog

Add new comment