November 2015

O zis mama că mi-o da...zestre când m-oi încarna

ady1_1.jpgContinuând topul mecanismelor psihologice de rezistență la terapie, un loc de frunte îl ocupă explicațiile de natură genetică. Imediat după justificările spirituale (vieți anterioare, configurații astrologice,sacii de karmă grea, pedepsele divine, etc.), vin în forță cele care fac apel la moștenirea cromozomială și, adesea, transformă procesul terapeutic într-un fel de minerit extrem, în căutarea filonului de aur. Poate că tatăl era cam impulsiv și bifa frecvent overtime la crâșmă, mama (mai plinuță) dormea cu manualul anxiosului sub pernă, pe trei unchi i-a răpus ciroza, mai multe doamne din neam au dus povara cancerului și, eventual, mai există si ceva veri primari prin închisoare. Pare compoziția unui dezastruos cocktail genetic, scurs în tirozina noastră din tot baobabul genealogic, și ingredientele perfecte pentru betonul mental care să limiteze drastic alegerile în viață. 

LENTILE PROGRESIVE GRATUITE

miha_2015_martie.jpgLENTILE PROGRESIVE GRATUITE
by terapeut în formare Mihaela Macovei

Îţi plac diamantele ? Ooo da, şi mie!

Ce e un diamant de fapt? Este o rocă metamorfică care, fiind supusă la presiuni şi temperaturi foarte ridicate, în interiorul pământului, se transformă în această piatră uluitoare . El rămâne tot carbon doar că are altă structură chimică. În minele de unde sunt extrase aceste pietre, ele sunt recunoscute de specialişti, deşi nu arată senzaţional de la început, dar prin şlefuire...

Ce-i si cu dezvoltarea asta personala?

cojan_mihaela_0.jpgCe-i si cu dezvoltarea asta personala?
by psihoterapeut sub supervizare Mihaela Cojan

Când mi-am început mai intens dezvoltarea personală, încă nu o numeam aşa. Nici nu ştiam cât de amplu şi complex domeniu este şi nici nu ştiam că am să devin pasionată de asta. Eram doar într-o căutare....o căutare asiduă şi neliniştită a ceva, a unor răspunsuri la nişte intrebări fundamentale: Cine sunt eu? Cum mă vad altii? La ce mă pricep, la ce sunt bună şi de ce nu sunt bună la toate? În capul meu era următoarea dorinţă: Vroiam sa mă “fac” perfectă!!! Să nu mă mai enervez, să nu mai sufăr, să nu mai greşesc, să nu mai dezamăgesc, să nu mai am emoţii.... 

FREE LIFE: Eliberarea de trecut

free_life_3.jpgRepetarea aceloraşi gânduri şi sentimente pe care le-aţi cultivat timp de zeci de ani v-au condiţionat corpul să-şi aducă aminte sentimentul de suferinţă fără prea multă gândire conştientă, ceea ce în prezent pare natural şi normal. Şi, ori de câte ori încercaţi să schimbaţi ceva la voi, e ca şi cum lucrurile s-ar întoarce împotrivă. Vă treziţi înapoi la ceea ce eraţi. In momentul în care încercăm să preluăm controlul, corpul începe să transmită mesaje care să ne convingă să nu acționăm conform noii decizii conștiente. Protestele interne sunt însoțite de o multitudine de argumente să nu facem nimic diferit decât de obicei, facând apel la toate slăbiciunile noastre. De cele mai multe ori, în fața acestui val de mesaje de protest sfârșim prin a ceda, din nou.

Lasati emotiile sa curga!

livia_2.jpgLasati emotiile sa curga!
by psiholog autonom Livia Băeţică

Cred că majoritatea dintre noi am auzit sau am citit pe undeva ideea că gândirea negativă ne afectează, inclusiv starea de sănătate a corpului. Ceea ce este adevărat și dovedit științific, fiecare gând pe care îl avem face să se secrete anumite substanțe la nivelul creierului, substanțe care ajung mai apoi prin intermediul sângelui la fiecare celulă a corpului nostru. Și așa ajungem să ne simțim exact așa cum gândim. Dacă ne gândim că avem o stare de sănătate perfectă, așa ne şi simțim, iar comportamentele noastre reflectă atitudinea unui om sănătos: râdem, ne bucurăm, ne implicăm în proiecte, într-un cuvânt ne bucurăm de viață. Nu așa stau și lucrurile dacă ne gândim că suntem bolnavi. Dar nu voi continua să explic ce se întâmplă în acest caz, tocmai pentru a nu ne concentra pe starea de boală.