February 2016

Comunicarea, bat-o vina!

cojan_mihaela_2.jpgComunicarea, bat-o vina!
by psihoterapeut sub supervizare Mihaela Cojan

În aproape toate studiile făcute despre secretele fericirii în cuplu, comunicarea apare invariabil ca fiind unul din aceste secrete. Dar ce omit acele articole şi studii să spună de multe ori este că nu orice comunicare duce la fericire in doi, dimpotrivă! Multe din conversaţii aduc a schimburi de replici într-o lupta de putere de tip învingător-învins. O simplă propoziţie poate să ne arunce înapoi în timp, în “istoria antică” a cuplului sau ne poate pune la pământ dintr-o lovitură. 

 

Noi nu ne certam, noi comunicam

livia_1.jpgNoi nu ne certăm, noi comunicăm
by psihoterapeut Livia Băețica

Crezi că iubirea este suficientă ca să te înțelegi cu partenerul și să ai o relație armonioasă? Poate ai observat că oricât de mult ai iubi pe cineva, tot apar diferențe în ceea ce privește opiniile, dorințele, obiceiurile zilnice. Iar diferențele poartă în ele sămânța conflictelor.

Tu ce faci când nu ești de acord cu partenerul de cuplu? Preferi să nu-ți exprimi părerea din dorința de a nu te certa și pentru a păstra liniștea? Te păcălești singur(ă) că de fapt aspectele respective nu contează? Sau poate îți exprimi părerea și dai frâu emoțiilor, cu riscul ca cearta să excaladeze atât de mult încât ajungi să îl respingi pe celălalt și să faci „greva tăcerii”? Ai obosit să te tot cerți fără nici un rezultat?

 

Mai bine bogat si sanatos, decat sarac si bolnav

ady_senin.jpgMai bine bogat și sănătos, decât sărac și bolnav 
by psihoterapeut sub supervizare Adrian Stogrea 

Pot părea amuzante asocierile din titlu, dar în spatele zâmbetului se ascunde o realitate cotidiană ceva mai delicată. Întrebarea capitală pe care o aude cel care intră prima dată într-un cabinet de terapie este „Care este nevoia ta în acest moment?”. Deseori, răspunsul lasă să transpară dorința de a primi un sfat sau o soluție…corectă la un impas personal și, aproape întotdeauna, într-o manieră care implică compromisul.  Invariabil, singurul sfat pe care îl ofer este acela de a se feri de cei care dau sfaturi. Mai ales în contextual actual, în care abundă piața spirituală de consilieri, călăuzitori, ghizi mioritici și profeți gata să-ți livreze oferta 3+1 gratis a pașilor necesari pentru îndeplinirea menirii tale pe acest pamânt. Ca să citez un terapeut, căruia îi port un enorm respect, majoritatea celor care nu-și asumă responsabilitatea propriei vieți devine foarte spirituală.

Atunci cand diferentele nu mai conteaza

livia_2_1.jpgAtunci când diferențele nu mai contează
by psihoterapeut Livia Băețică

Sunt destul de populare articolele despre diferențele dintre bărbați și femei, site-urile care dau sfaturi cum să înțelegi bărbații și mai ales misterul numit „femeie”.
Interesant este că în psihoterapia de cuplu aceste diferențe nu ocupă un loc de cinste, ci accentul cade pe alte aspecte mai practice, care ajută partenerii să comunice mai bine, să își schimbe patternul de interacține, să renunțe la lupta de putere, la ideea de a avea dreptate. Înveți să fii atent la ceea ce faci tu în relație și la felul în care comportamentul tău determină comportamentul partenerului. Îți vezi partea ta de contribuție la crearea situației problematice, precum și puterea pe care o ai în a o schimba. Renunți să mai lupți ca să demonstrezi că ai dreptate și alegi să fii fericit. Conștientizezi programele cu care vii din familia de origine, așteptările pe care le ai, rănile emoționale nevindecate pe care le aduci în relație. Înveți să comunici într-un mod mai sănătos cu partenerul, să îți comunici nevoile, să ceri și să oferi afecțiune, atenție, timp, sprijin emoțional.

Noroc de „saptamana oarba”!

cojan_mihaela.jpgNoroc de „săptămâna oarbă”!
by psihoterapeut sub supervizare Mihaela Cojan

Perioada de îndrăgostire este magică, pentru toate cuplurile. Sentimentul că zbori şi că eşti cel mai fericit din lume îţi umple sufletul. Viaţa chiar e roz şi totul în jur păleşte când apare el sau ea! Petreci clipe, ore, zile într-o stare de beatitudine şi abia aştepţi clipa reîntâlnirii... clipa când veţi fi din nou împreună cu trup şi suflet! Şi etapa asta durează ceva... Cât, depinde de la cuplu la cuplu dar, zic eu, mai ales de cuplu! Ce urmează însă după, e puţin mai complicat.