February 2017

Incredere si credibilitate - workshop pentru parinti, despre minciunile copiilor

poster_incredere_si_credibilitate.jpgIncredere si credibilitate - workshop pentru parinti, despre minciunile copiilor
by psih. Luiza Brînză

Toți părinții devin îngrijorați când descoperă că sunt mințiți de propriul copil; pentru că Da! Copiii mint!, iar noi vrem să fie sinceri, mai ales în relația cu noi! De la o vârstă fragedă le spunem că este bine să spună adevărul și că este rău sa spună o minciună. Cu toate acestea, copiii mint, iar ca părinți ne simțim jigniți, răniți sau frustrați. Dar adevărul este acesta: a minți este ceva natural. Este greșit, dar este natural.
Dincolo de a căuta minuțios adevărul, este important să înțelegem motivul din spatele minciunii, căci nu toate minciunile sunt la fel, și ceea ce etichetăm noi ca drept ”minciună” s-ar putea să nu fie minciună!
 

DA! Copiii mint!

articol_luiza.jpgDA! Copiii mint!
by psih. Luiza Brînză

Majoritatea copiilor spun o minciună la un moment dat și poate fi surprinzător să auzi copilul mințind pentru prima oară. A învăța cum se spune o miciună face parte din procesul de dezvoltare al copilului, la fel ca și a învăța să spună adevărul. Să avem în vedere că un copil poate nu este un bun ascultător, însă este întotdeauna un bun observator. Cercetările arată că în familiile unde există cel puțin un membru care a mințit și nu a suportat consecințele, copiii sunt mult mai predispuși să mintă la rândul lor. 

Scrisoare pentru mama - Atelier de creatie pentru copii

poster_14.jpgScrisoare pentru mama 
Atelier de creatie pentru copii (5-9 ani)

Copilăria, un cuvânt dulce care te duce cu gândul la jocurile din grădinile bogate, laptele cald băut în diminețile reci de iarnă și în special la brațele iubitoare ale mamei. De mici învățăm să ne arătăm dragostea față de ceilalți, însă uneori vârsta fragedă își spune cuvântul și copilul nu reușește să își exprime sentimentele. Începutul lunii martie are o semnificație aparte în cultura românească și pune amprenta în educația unui copil prin faptul că se transmite o modalitate conștientă de apreciere a ceea ce face o mamă pentru copilul ei.

 

Puterea magică a unei mămici perfecte

poza_1.jpgPuterea magică a unei mămici perfecte
by psih. Lavinia Gîtlan

Viaţa bate filmul. În sensul bun al cuvântului, iar în articolul de faţă viaţa de mămică bate filmul sau cărţile şi informaţiile pe care le citeşti poate dinainte să apară pe lume minunea mică şi mult după ce aceasta a început școala. Emoţiile, trăirile şi senzaţiile prin care treci în viața de zi cu zi fiind mamă, nu pot fi redate în nicio scenă a unui film sau rândurile unei cărți. Se creionează un tablou al lor, însă momentele unice trăite conștient și din toată ființa au o valoare inestimabilă și  definesc încet, încet identitatea de femeie care a dat naștere unei alte ființe.

Mama din carti si mama de acasa. Tu stii sa te celebrezi?

poster_12.jpgMama din carti si mama de acasa. Tu stii sa te celebrezi?
Workhop pentru mămici cu copii de toate vârstele
by psih. Lavinia Gîtla
n

Parenting, un termen nou în exprimările celor care au copii sau a specialiștilor din domeniul psihologiei, ce are la bază un sistem complex de educare a părinților. Numeroase studii, cărți, articole vin în ajutorul tău ca mamă pentru a-i oferi copilului educația perfectă. Venind în contact cu numeroase opinii specializate, încerci să dai tot ce ai mai bun și să găsești informațiile cele mai bune. Acest lucru duce uneori la o epuizare psihică a adultului care face tot posibilul să fie un părinte exemplar. Presiunea standardelor societății, a sistemelor educaționale, dar și a convingerilor proprii te pot secătui emoțional, ajungând într-un moment în care pur și simplu nu mai ai energie și putere să faci tot ce îți propui cu copilul tău. Din acest motiv, un timp al tău, ca mamă, poate fi oaza de liniște și sursa de energie de care ai nevoie. Oferindu-ți timp pentru tine, faci loc pentru alte lucruri frumoase să se întample în interiorul și exteriorul tău.