Cauta sa te depasesti

Cum sa cauti inauntrul tau
Cauta sa te depasesti

[[{"type":"media", "view_mode":"media_large", "fid":"310", "attributes":{"class":"media-image aligncenter size-full wp-image-985", "typeof":"foaf:Image", "style":"", "width":"300", "height":"298", "alt":"Flying_Books_2.36381119_std-300x298"}}]]

 

Atunci cand Sinele tau este fix si stabil, poti gandi ca ai realizat ceva pozitiv. Oamenii spun: „Acum stiu cine sunt”. Ceea ce stiu ei cu adevarat este o imitatie a Sinelui real, o colectie de obiceiuri, etichete si preferinte, cu totul si cu totul legate de trecut. Trebuie sa cauti sa mergi dincolo de aceasta identitate auto-creata, pentru a gasi sursa altei energii. Martorul tacut nu este al doilea tau Sine. El nu este ca un costum nou, care atarna in dulap si pe care poti sa-l imbraci, inlocuind costumul ponosit, pe care l-ai uzat de tot.

Martorul este o acceptiune despre sine, care se afla dincolo de granite. Exista un poem obsedant, al marelui poet indian Rabindranath Tagore, in care acesta isi imagineaza cum va fi, atunci cand va muri. Poetul are o intuitie profunda, care ii spune ca va fi ca o piatra care i se va topi inima:

„Piatra se va topi si se va face lacrima

Caci nu pot ramane inchis fata de tine, pentru totdeauna,

Nu pot sa evadez, fara sa fiu cucerit.

Din cerul albastru, va privi in jos un ochi,

Ce ma va chema in tacere.

Voi primi moartea, fiind cu totul la picioarele tale.”

Aceasta este o descriere perfecta a depasirii de sine. Chiar daca ai trait cu un loc inghetat in inima, tot nu poti sa-ti eviti Sinele adevarat. Este ochiul cel tacut, care priveste in jos.

(In loc sa spuna: „Voi primi moartea, poetul ar fi putut sa spuna: Voi primi libertatea”, sau „Voi primi bucuria”.)

A cauta sa te depasesti, inseamna sa-ti dai seama, extrem de hotarat, ca identitatea ta fixa este falsa. Atunci, in clipa in care ego-ul iti cere sa vezi lumea din perspectiva lui „si mie ce-mi iese din asta”, poti sa te eliberezi, spunand in schimb:”acel eu nu mai detine conducerea”.

Deepak Chopra – Cartea secretelor

De la Diana Ciubotaru, psihologul din Iasi

 

Tags

bucurie
cer-albastru
conducere
depasire
diana-ciubotaru
ego
energie
etichete
evadez
granite
identitate
identitate-auto-creata
imiatatie
inima
intuitie-profunda
lacrima
martor
moarte
obiceiurie
ochi
piatra
picioare
poem
pozitiv
preferinte
psiholog-iasi
sine
stabil
stiu-cine-sunt
sursa
tacere
trecut

Add new comment