De la decizie la actiune

De la decizie la actiuneOrice lucru nou am învață și l-am duce pe o treaptă de măiestrie și artă, urmăm patru pași de bază:

Orice lucru nou am învăta și l-am duce pe o treaptă de măiestrie și artă, urmăm patru pași de bază [...]

  1. La început, suntem inconștient de nepricepuți nu știm nici măcar că nu știm.
  2. Pe măsură ce înaintăm cu învățatul și conștientizăm ce dorim, devenim conștient nepricepuți.
  3. În timp ce ne pregătim să începem procesul de demonstrare (punerea în practică, acțiunea), și dacă insistăm să aplicăm cele învățate, ajungem în cele din urmă conștient pricepuți, adică putem efectua o acțiune cu un anumit grad de efort conștient.
  4. Dacă mergem departe, aplicându-ne conștientul asupra propriei demonstrații și reușim să realizăm acțiunea în mod repetat, devenim inconștient de pricepuți. La începutul procesului de schimbare, aici vrem ajungem.

Acum câțiva ani, m-am hotărât învăț să folosesc snowboardul. Eram inconștient de nepriceput. În momentul în care am decis că vreau învăț acest lucru nou, am pătruns pe teritoriul conștientizării nepriceperii - știam că nu știu  s-o fac. Prin procesul de instruire, prin care am căpătat cunoștințe despre cum se face și în cadrul căruia mi-am cunoștințele respective în practică, am făcut trecerea la conștientizarea priceperii, adică trebuia mă gândesc la ce aveam de făcut aproape în fiecare clipă ca să stau drept, să rămân la poalele dealului și să nu pierd controlul. Trebuia fiu conștient clipă de clipă, să nu pierd din minte hotărârea, când mi-am pierdut concentrarea, rezultatul a fost destul de dureros.Formula aceasta se aplică indiferent ce învățăm -€“ un sport, o atitudine, o virtute sau o trăsătură. A stăpâni ceva înseamnă a-l transforma într-o amintire implicită și a-l face să pară ușor de făcut.

În timp și cu mai mult exercițiu și cu mai puține căzături, am reușit să ajung până jos fără să fiu nevoit să-mi reamintesc tot ce fusesem învățat despre snowboard. Pe urmă, corpul a trebuit să se relaxeze suficient ca să-l transforme într-o a doua natură, care să nu mai solicite atâta efort. Am început mă gândesc mai puțin și să-mi las corpul să-și amintească ce să facă. Când am ajuns în punctul în care nu mai eram nevoit să mă gândesc la ce făceam și am reușit pur simplu s-o fac, mă aflam în etapa în care eram inconștient de priceput.

Joe Dispenza – Antreneaza-ti creierul

De la Diana Ciubotaru – psihologul din Iasi

Tags

psiholog diana ciubotaru
icscc
sas
invatare
hotarare
concentrare
rezultat
constientizare

Add new comment