Fii sincer, spune adevarul

Cum sa cauti inauntrul tau:
Fii sincer, spune adevarul

[[{"type":"media", "view_mode":"media_large", "fid":"314", "attributes":{"class":"media-image aligncenter size-medium wp-image-991", "typeof":"foaf:Image", "style":"", "width":"300", "height":"236", "alt":"there_is_no"}}]]

 

De ce se spune ca adevarul te va elibera? Oamenii sunt pedepsiti si ostracizati tot timpul, pentru ca spun adevarul. Minciunile au adeseori succes. O intelegere politicoasa, de genul: „fa-te ca nu vezi si nu face valuri” a adus bani si putere multor oameni. Dar „Adevarul va va face liberi”[Ioan VIII, 32], nu a fost menit sa fie un sfat practic. In spatele acestor cuvinte exista o intentie spirituala, care, in esenta, spune: „Tu nu poti sa te eliberezi, dar adevarul poate sa o faca.” Cu alte cuvinte, adevarul are puterea sa dea la o parte ceea ce este fals si, facand acest lucru, ne poate elibera.

Planul ascuns al ego-ului este sa se mentina in functiune. Insa, la momentele cruciale, ne vorbeste adevarul si ne spune cum stau lucrurile cu adevarat – nu pentru totdeauna si nu pentru toata lumea, ci chiar in acest moment, si numai pentru noi.

Daca vrei sa te eliberezi, trebuie sa onorezi acest impuls. Cand ma gandesc la cum arata o astfel de strafulgerare de adevar, imi vin in minte cateva exemple:

  • Stii ca nu poti sa fii ceea ce vrea altcineva sa fii, indiferent cat de mult iubesti cealalta persoana.
  • Stii ca iubesti, chiar si cand e infricosator sa o spui.
  • Stii ca lupta altcuiva nu este lupta ta.
  • Stii ca esti mai bun decar pari.
  • Stii ca o sa supravietuiesti.
  • Stii ca trebuie sa mergi pe drumul tau, indiferent de ce inseamna asta.

Fiecare fraza incepe cu stii, pentru ca martorul tacut este acel nivel la care te cunosti pe tine, indiferent de ce anume cred altii ca stiu. A-ti spune propriul adevar, nu este acelasi lucru cu a exploda si a scoate la lumina toate lucrurile neplacute de care ti-a fost prea frica, sau ai fost prea politicos ca sa le spui. Astfel de iesiri au intotdeauna in spate un sentiment de presiune si de tensiune; ele isi au radacina in frustrare si sunt pline de suparare si durere.

Genul de adevar care vine de la cel care stie este calm si nu se refera la cum se comporta altii, ci clarifica cine esti cu adevarat. Pretuieste aceste strafulgerari. Nu le poti face sa apara, dar poti sa le incurajezi, fiind sincer si nelasandu-te sa devii un personaj, care a fost creat doar ca sa te faca sa te simti in siguranta si acceptat.

Deepak Chopra – Cartea secretelor

De la Diana Ciubotaru, psihologul din Iasi

 

Tags

acceptare
adevar
bani
calm
constient
diana-ciubotaru
drum
durere
eliberare
falsitate
frustrate
impuls
indiferent
intentie-spirituala
iubire
lupta
martor
minciuni
moment
momente-cruciale
nivel
pedeapsa
personaj
presiune
pretuire
psiholog-iasi
putere
siguranta
sinceritate
succes
suparare
supravietuiure
tensiune

Add new comment