A iubi sau a nu iubi ... neconditionat

poza_livia_8_2.jpgA iubi sau a nu iubi ... necondiționat
by Psihoterapeut Livia Băețica

Love is in the air... O întâlnim peste tot, în filme, în muzică, în poveștile cu Făt-Frumos care apare pe un cal alb și o salvează pe Ileana Cosânzeana. Inspirați de toate aceste modele, când ajungem în adolescență încolțește tot mai clar în noi dorința de a iubi și a fi iubit.
Ne avântăm plini de vise în experiența iubirii și ajungem să fim dezamăgiți că așteptările privind dragostea romantică ne sunt înșelate, iar iubirea nu ne este împărtășită. Pare că dorința de a fi iubiți a fost chiar mai mare decât dorința de a iubi. Mai ales dacă nu ne-am simțit iubiți necondiționat de părinți, dacă aceștia nu au fost capabili să ne umple rezervorul sufletului cu iubire. Poate ne-au iubit, dar nu au știut să o arate. Sau poate au condiționat iubirea pe care ne-o ofereau: „Dacă nu ești cuminte, nu te mai iubesc.”

Acest gol sufletesc, această foame de iubire rămasă nesatisfăcută, combinată cu așteptările ca persoana iubită să se comporte într-un anumit fel, duce la suferință. Ajungem în relații care se sfârșesc rău, iar la final unii dintre noi ne dăm seama că a fost vorba despre dependență emoțională, și nu despre iubire. Și după ce ai câteva relații ratate, în care se repetă aceași poveste, te întrebi: „Unde greșesc? Cum pot ieși din caruselul relațiilor distructive?”

Răspunsul este simplu: Începe cu tine! Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să îți oferi iubirea necondiționată pe care copilul rănit din tine nu a primit-o de la părinți. Pentru că și în interiorul părinților tăi era un copil rănit, înfricoșat, cu rezervorul de iubire la fel de gol. Ia în grija ta acel copil rănit și renunță să ceri părinților ceea ce nu au putut da. Începe să te iubești pe tine însuți, și nu mai aștepta de la alții să te iubească. Nu mai căuta fericirea înafara ta!

Este important să fii fericit și echilibrat înainte de a intra într-o relație. Chiar crezi că poți aduce fericire altora, dacă te simți stresat, îngrijorat, nefericit?

Când ești suficient de plin de iubire, îndreaptă-te spre un partener pentru a oferi iubire și a construi ceva frumos împreună, nu pentru că ai nevoie de ceva de la acea persoană.

Oferă iubire fără a o condiționa de comportamentul celeilalte persoane! Iubește-l pe celălalt chiar dacă nu face ceea ce îți dorești tu! Cel ce iubește în mod necondiționat nu este atașat de consecințe și nu limitează libertatea proprie și a celuilalt. Toți oamenii își doresc în adâncul sufletului să fie iubiți și acceptați așa cum sunt. Dă-le ceea ce își doresc și vor fi și ei capabili să se deschidă și să dăruiască.

Știu că nu este simplu. Ai învățat de mic iubirea condiționată. Ai fost condiționat să te prețuiești doar atunci când oamenii te aprobau sau te lăudau. Însă nu mai ești un copil neajutorat și neștiutor. Renunță acum la frică, critică și judecată! Amintește-ți cine ești cu adevărat: Tu ești IUBIRE! Și împrăștie iubire în jurul tău!

Cu drag,

Livia Băețica

Psihoterapeut de familie şi cuplu

http://www.gammainstitute.ro/ro/sanatate/servicii-psihologie

Tags

psiholog
vise
dorinta
suflet
iubire
asteptari
dependenta
poveste
copil
relatie
critica
judecata
pretuire

Add new comment