Exercitiul saptamanii: Ofera-ti dreptul de a gresi

perfectionist_0.jpgExercițiul săptămânii: Oferă-ți dreptul de a greși
by psih. Raluca Ferchiu

De multe ori, probabil că ți s-a întâmplat să te blamezi pentru cea mai mică greșeală sau să te supraturezi pentru a rezolva o problemă până în cele mai mici amănunte. Dar de câte ori te-ai întrebat de ce faci asta, ale cui sunt standardele înalte și cine/cum te evaluează pentru ceea ce faci, spui sau pentru modul în care acționezi? Pentru că nu întotdeauna ai motivația internă de a face lucrurile perfect; programul pefecțiunii te fură într-atât, încât nu mai stai să te observi, să analizezi dacă ceea ce faci, faci pentru că așa îți dorești cu adevărat sau e rezultatul unei cerințe din afara ta. Ceea ce mintea îți spune este doar că orice ai face, nu ai voie să greșești, pentru că....(și urmează consecința pe care ai interiorizat-o ca fiind adevărată indiferent de situație).

Dar ce-ar fi să pui sub semnul întrebării perfecționismul? Îți propun un exercițiu cu ajutorul căruia să-ți dai seama de unde vine acest program al perfecționismului și de ce continui să-l crezi, în loc să te poți privi cu iubire și atunci când greșești și să iei fiecare experiență de viață ca pe o oportunitate de creștere și evoluție.

Reflectează și răspunde la următoarele întrebări:

  1. Care sunt acele domenii în care ești preocupat ca tot ceea ce faci să fie perfect?
  2. Care este miza perfecțiunii? Pentru ce plătești cu efortul de a face totul perfect?
  3. Care sunt consecințele acestor standarde asupra încrederii în propria persoană?
  4. Ce contexte/ evenimente/ persoane din familia sau trecutul tău stau la baza acestei nevoi de perfecțiune?

Dacă ai răspuns la aceste întrebări, probabil că ai conștientizat că nevoia de perfecțiune vine din cerințe prea mari ale celorlalți sau din standarde prea înalte pe care tu ți le-ai construit pentru a plăti pentru ceva ce alții nu ți-au dat necondiționat. Nu crezi că e o plată cam scumpă, pentru ceva ce nici nu mai știi dacă ai nevoie sau dacă nu cumva poți avea și altfel?

Observă-te în săptămâna care urmează și conștientizează în ce momente și în preajma căror persoane ți se activează programul perfecționismului și alege, în mod conștient, dacă să răspunzi nevoii de a fi perfect sau nu. Pentru că da, ai dreptul să greșești și îți poți acorda acest drept, fără să te simți vinovat.

Cu drag,
Psihoterapeut Raluca Ferchiu
Gamma Clinic Psychology by Gamma Institute

https://www.gammainstitute.ro/ro/sanatate/servicii-psihologie

Tags

critica
perfectionism
greseala
panica
anxietate
alegeri
constiinta cuantica
iubire neconditionata
iertare
Gamma Institute
gamma clinic psychology
psiholog bun in iasi
psihoterapie de familie si cuplu

Add new comment