Accent pe prietenie

poza_articol_luiza_1_5.jpgAccent  pe prietenie
by psih. Luiza Brînză

”Un prieten înseamnă fericire, adică bucuria de a avea cu cine să te joci, să vorbești și să te sfătuiești. Cel mai bun prieten este cel care este mereu cu tine la bine și la greu.” – Vlad, 10 ani

Prieteniile apar devreme, din stadiul de bebeluș. Cel mai bun prieten al unui bebeluș este inițial părintele. Când începe să se deplaseze de-a bușilea sau să meargă, începe să socializeze cu alți bebeluși. În jurul vârstei de 3 ani, odată cu dezvoltarea motrică și lărgirea cercului de persoane prin socializare, încep să se formeze prieteniile. La vârsta de aproximativ 8 ani, copilul devine din ce în ce mai interesat în a avea prieteni. Asta nu înseamnă că părintele este iubit mai puțin, ci doar că atenția și interesul copilului se mută pe grupul de copii de aceeași vârstă.

Prieteniile sunt comoara copilăriei. Pentru orice copil, prieteniile sunt prețioase deoarece sunt singurele pe care le pot alege ei înșiși. Celelalte lucruri din viața sa sunt oarecum impuse: școala, ora de culcare, meniul unei zile. Copiii mențin un număr limitat de prieteni.  Marea majoritate a copiilor au între unul și zece prieteni în același timp, media fiind cinci prieteni. Nu toate aceste prietenii rezistă în timp, nici chiar atunci când părinții acestora sunt buni prieteni între ei.

Într-o prietenie, fiecare copil are un stil aparte de a fi. Copilul poate fi mai timid sau mai îndrăzneț, ori poate chiar impunător cu trăsături de leader.  Unii copii pot prefera prietenii de unul la unul, în trei sau grupuri mai largi. Este recomandat ca un copil să aibă o experiență mai bogată, cu prietenii în grupuri diverse și mai largi. Copilul poate dezvolta un stil diferit de al părintelui în prieteniile sale. Este dificil să schimbi cum preferi tu, ca adult, să fie o prietenie pentru copil, însă ceva se poate face: să îl încurajezi și să îl susții.

Conflictele cu prietenii sunt inevitabile. Situații tensionate și conflicte între prieteni pot apărea la orice vârstă, însă abilitatea de a le soluționa în mod independent necesită timp și îndrumare din partea  părinților. “Copiii experimentează mai cele mai multe conflicte cu prietenii apropiați, și mai rar cu colegi sau cunoștințe” - Lawrence Cohen, Ph.D. “Poate părea ciudat, dar cu ceea ce spune o cunoștință te poți împăca mai ușor, dar cu ceea ce spune un prieten e mult mai dificil, deoarece contează mai mult. Și pentru că sunt prieteni, și motivația de a discuta și a se împăca este mai mare.”

Mulți copii experimentează puterea socială. Pe la vârsta de 5 ani, mulți copii descoperă că atunci când necăjesc sau exclud pe celălalt se simt puternici și în centrul atenției. Este bine de clarificat că rolurile se pot schimba oricând și că e politicos și social dezirabil spiritul cooperant și de întrajutorare. Pentru copii este important să fie populari, însă tot prietenia contează mai mult. Pe la începutul clasei a II-a, devine foarte important să fie plăcut de colegi, să impresioneze, însă tot mai important este a fi prieten. Se pare că e mai important să fii prietenul cuiva, decât un anonim în mulțime.

Încurajați copiii să își facă prieteni; prieteni care să îi placă așa cum sunt! O prietenie prețioasă este cea care poate susține copilul inclusiv când este marginalizat sau exclus din grupul de copii populari în școală. 

”A dori binele prietenului pentru prietenul însuşi înseamnă a fi prieten în sensul cel mai înalt. Cei a căror prietenie se întemeiază pe virtute sunt animaţi de zelul de a-şi face reciproc binele (acest lucru fiind propriu virtuţii şi prieteniei); or, o astfel de emulaţie nu poate da naştere nici la reproşuri, nici la certuri, căci nimeni nu se poate supăra pe cel care-l iubeşte şi-i face binele, ci, dacă are delicateţe sufletească, se revanşează făcând la rândul său binele.” – Aristotel

Să fie în jurul nostru prieteni, așa de virtuoși cum suntem și noi!
Psiholog clinician Luiza Brînză
Gamma Kids by Gamma Institute

https://www.gammainstitute.ro/ro/sanatate/servicii-psihologie

Alte articole despre prietenie: https://www.gammainstitute.ro/ro/blog/ce-este-prietenia-pentru-copilul-meu; https://www.gammainstitute.ro/ro/blog/cine-sunt-prietenii-copilului-meu.

Tags

copii
prieteni
grup
popularitate
marginalizare
prieten bun
dezvoltare personala
consigliere
parenting
psiholog bun in iasi
psihoterapeut de familie si cuplu
Gamma Institute
gamma clinic psychology
constiinta cuantica

Add new comment