Atingerea – Motive pentru care avem atata nevoie de ea

foto_articol_luiza_3.jpgAtingerea – Motive pentru care avem atâta nevoie de ea
by psih. Luiza Brînză

Comunicăm destul de mult non–verbal și asta nu este o noutate. Postura, tipul de mișcare (ritm, greutate, spațiu), mișcările feței, privirea, toate transmit ceva dincolo de mesajul verbal. Internetul oferă acces la o multitudine de studii în acest sens. Cu toate acestea, în 2009, ideea că oamenii pot descifra o emoție sau dispoziție doar prin comportament tactil a fost studiată și dezvoltată de psihologul Matthew Hertenstein -DePauw University Greencastle, Indiana. Studiul său, desfășurat în mai multe țări, a demonstrat că avem o capacitate extraordinară de identifica emoția celuilalt doar prin tipul de atingere. Mulți dintre participanți au fost reticenți, deoarece rareori atingi un prieten, cand vrei să îl consolezi, cu atât mai puțin, un străin.

Cu toate acestea, studiul a arătat că toți avem o sofisticată abilitate de a transmite și a recepționa semnale emoționale doar prin atingere. Participanții au identificat și comunicat 8 emoții diferite — furie, teamă, desgust, iubire,  gratitudine, simpatie, bucurie și tristețe — cu o rată de 78% acuratețe, comparativ cu rata așteptată, de 25%. (mai multe despre acest studiu https://www.psychologytoday.com/articles/201303/the-power-touch)

Iată cu ce arii corelează studiile actuale importanța atingerii:

  • Susține sistemul imunitar și scade rata îmbolnăvirilor.  Conform cercetărilor realizate de Universitatea Carolina de Nord, femeile care primesc multe îmbrățisări din partea partenerilor au prezentat scăderea tensiunii arteriale și stare de calm. Presiunea pe stern și schimbul de energie activează ființa umană la nivel de plex solar – zona exprimării propriei personalități și a creativității.  Este activată în același timp și glanda timus situată în cavitatea toracică, la nivelul inimii, răspunzătoare de producerea globulelor albe, care au rol esențial în sistemul imunitar și este în directă legatură cu inima, plamânii, circulația, sângele si nervul vag. La nivel emoțional, timusul influențează abilitatea noastră de a ierta, de a empatiza și felul în care percepem iubirea, în care o primim sau o dăruim. Glanda timus se suprapune cu chakra inimii și este și punctul prin care trec majoritatea meridianelor energetice esențiale. Cercetări realizate de Universitatea din California cu Direcția de Sănătate Publică au constatat că atingerea umărului bolnavului și contactul vizual dintre acesta și medicul curant crește rata supraviețuirii la bolnavii cu boli complexe și rare.
  • Diminuarea comportamentelor violente. Cu cât un copil este îmbrățișat mai des, cu atât șansele de a dezvolta atitudini ostile scad. Psihologul american James W. Prescott, specialist în psihologia dezvoltării, a emis ipoteza că originile violenței sociale se află în lipsa creării unei legături mamă-copil prin atingere, conexiune fizică tactilă. Există studii care au demonstrat că absența unei relații de atașament copil-părinte duce la comportamente deviante și tulburări emoționale.
  • Creșterea gradului de implicare în învățare.  Psihologul francez Nicolas Guéguen a atras atenția asupra unui fapt pe care părinții îl cunosc deja. Copiii învață mai bine la obiectele la care profesorii le acordă atenție. Studiul său a demostrat că atunci când un profesor atinge în mod prietenos umărul unui elev, acesta este mult mai dispus să raspundă la orele sale. Un alt studiu desfășurat în biblioteci a remarcat faptul că dacă bibliotecarul atinge prin bataie ușoară, prietenoasă, mâna elevului care caută o carte, acel elev revine mai des la aceeași bibliotecă.
  • Îmbunătățirea relațiilor. Atingerea aduce un plus în orice relație.  Lucrările de neurostiințe ale lui Edmund Ross arată că atingerea fizică, mângâierea, activează cortexul orbito-frontal acesta fiind direct legat de stările de compasiune și recunoștință. Pielea conține receptori care determină imediat un raspuns emoțional, plăcut sau nu. (durere, plăcere) – vezi și studiile lui Spence, Auvray, Myin.
  • Creșterea gradului de intimitate non-sexuală. Studiile au arătat că o simplă mângâiere a brațului unei femei din partea unui bărbat poate crește șansele acestuia la o relație; un alt studiu a demonstrat că doua treimi dintre femeile care au acceptat să danseze cu un bărbat necunoscut, acela care cu câteva secunde anterior invitației le-au atins umărul sau brațul. Atingerile non-sexuale aduc relației de cuplu siguranța afecțiunii: îmbrățisarea, ținutul de mână, masajul, mângâierea părului ș.a.
  • Îmbunătățirea dinamicii de grup. Paul Zak, autorul cărții The Moral Molecule, afirmă că “Atingerea inițiază și susține atitudinea de cooperare”. Studiile desfășurate de el, denumite  “neuroeconomice”  arată că îmbrățișarea sau strângerea de mână duc la eliberarea hormonului  oxicotină, care crește șansele ca cealaltă persoană să te trateze ca pe un membru al familiei, deși poate abia v-ați cunoscut. Este cunoscut faptul că echipele din sport dezvolta tipuri complexe de salut, încurajare sau dansuri de celebrare a victoriei, deoarece acestea susțin dinamica grupului. 

Toate studiile realizate în domeniului atingerii, contactului fizic, au demostrat că aceasta este esențiala pentru om în comunicare, crearea de relații noi , performanță, cooperare și sănătate.

Așadar, îmbrațișați-vă mai des!

Cu drag,
Psiholog clinician
Luiza Brînză

https://www.gammainstitute.ro/ro/sanatate/servicii-psihologie

Acesta este un rezumat al unui articolul pe care il puteți citi în varianta completă aici: https://www.psychologytoday.com/blog/wired-success/201503/8-reasons-why-...

Alte surse: https://www.psychologytoday.com/articles/201303/the-power-touch

Tags

Gamma Institute
gamma clinic psychology
gamma kids
psihoterapeut
psiholog bun in iasi
psihoterapie de familie si cuplu
imbratisare
incredere
relatie
comunicare
afectiune
emotii

Add new comment