September 2017

Atingerea – Motive pentru care avem atata nevoie de ea

foto_articol_luiza_2.jpgAtingerea – Motive pentru care avem atâta nevoie de ea
by psih. Luiza Brînză

Comunicăm destul de mult non–verbal și asta nu este o noutate. Postura, tipul de mișcare (ritm, greutate, spațiu), mișcările feței, privirea, toate transmit ceva dincolo de mesajul verbal. Internetul oferă acces la o multitudine de studii în acest sens. Cu toate acestea, în 2009, ideea că oamenii pot descifra o emoție sau dispoziție doar prin comportament tactil a fost studiată și dezvoltată de psihologul Matthew Hertenstein -DePauw University Greencastle, Indiana. Studiul său, desfășurat în mai multe țări, a demonstrat că avem o capacitate extraordinară de identifica emoția celuilalt doar prin tipul de atingere. Mulți dintre participanți au fost reticenți, deoarece rareori atingi un prieten, cand vrei să îl consolezi, cu atât mai puțin, un străin.

Curiozitatea ca forta motivationala

foto_articol_dm.jpgCuriozitatea ca forță motivațională
by psih. Diana Muntean

O minte curioasă este o minte care nu se plictisește niciodată. Plictiseala este o responsabilitate individuală, cum spunea filozoful român C. Noica în ale sale "Eseuri de Duminică". Dar de aici pînă ca un copil să conștientizeze aceste două lucruri, este răspunderea noastră ca adulți care îi ajutăm să crească frumos, să plantăm semințele plăcerii și bucuriei de a descoperi. Despre curiozitate s-a scris frumos și nimeni în afară de pisica din faimoasa zicală nu a fost călcat de mașină pe motiv că a fost curios în bunul sens al cuvîntului, și nu com-pulsat de obsesii orbitoare. 

Povestea fetitei care nu stia ce este o unda

21984316_1545931775430099_1465099423_n.jpgPovestea fetiței care nu știa ce este o undă
by psih. Diana Ciubotaru

Într-o zi, fetița cu pantofiori roșii l-a întrebat pe tatăl ei:
  -Tată, ce este iubirea? Auzise peste tot că iubirea e secretul magic al tuturor lucrurilor, dar nu prea înțelegea cum vine asta...
Tatăl a zâmbit reținut, s-a întors către ea și i-a spus aproape serios:
  -Hmm.. Iubirea este o undă care călatorește în univers.
În mintea fetiței a apărut brusc o rachetă stralucitoare printre stele și iubirea pândind zâmbitoare prin hublou.
 

Atelier de creatie si miscare – Terapie prin joc

poster_even_0.jpgAtelier de creație și mișcare – Terapie prin joc
by psih. Florina Pascariu

Miercuri, 27 septembrie 2017, invităm copiii cu vârste cuprinse între 5 și 7 ani, la atelierul de creație și mișcare special conceput pentru ei. Acest atelier are rolul de a îmbina creativitatea cu mișcarea, iar fiecare copil va avea ocazia să se exprime în felul său unic. Scopul acestui atelier este de a crește încrederea în sine, prin activitățile pe care le vom desfășura, dar și prin experimentarea emoțiilor prin joc. Ne vom simți liberi, vom crea, vom dansa și ne vom face prieteni noi. Vă așteptăm cu drag!

30 de lucruri mici, dar importante pentru copii

family-pillow-fight-on-bed-1_0.jpg30 de lucruri mici, dar importante pentru copii
by psih. Raluca Ferchiu

Chiar dacă unele lucruri pot părea nesemnificative pentru adulți, acestea pot însemna foarte mult pentru cei mici. Iată câteva trucuri simple prin care îți poți face copilul să zâmbească:

  1. Poartă la serviciu colierul făcut de copil special pentru tine (chiar dacă doar până ieși pe usă);
  2. Găsiți împreună un slogan al familiei, pe care să-l pui pe ușa frigiderului și amintește-i-l de fiecare dată când se simte descurajat;
  3. Mergi la plimbare doar cu fiecare copil în parte, acordându-i fiecăruia un timp doar cu tine;