Adaugă comentariu nou

Pana cand ne vom reintalni...

foto_articol_luiza_0.jpgPână când ne vom reîntâlni...
by psih. Luiza Brînză

Când un copil părăsește această lume înainte de a se naște sau recent după naștere, părinții trăiesc o stare emoțională dificilă și greu de descris în cuvinte: să își ia rămas bun de la un suflet atât de puțin cunoscut. Să accepte că o viață s-a încheiat înaine de a începe sau care abia începuse.

Plecarea unui copil din lumea pământeană determină trăiri intense de durere sufletească ce depășesc simptomele obișnuite ale durerii — șocul emoțional te poate arunca într-o perioadă de negare a evenimentului, a morții copilului. Frustrarea, furia, stările depresive sunt de așteptat. Ai putea să te suprinzi, să nu te mai recunoști, cu toate că ești o persoană implicată și îi iubești pe ceilalți, este o perioadă în care nu îți mai pasă de nimic din ceea ce se întâmplă în afară și nici de altcineva. Da, este o perioadă în care simți că doar supraviețuiești.

Furia și vinovăția te pot însoți imediat după aflarea veștii nefaste. Moartea unui copil este atât de …nenaturală, nefirească!  Furia poate să se îndrepte în afară, către medic, spital și chiar către divinitate; sau poate lua o direcție interioară că nu ai făcut suficient, că nu ești destul. Vinovăția capătă forme particulare în cazul pierderii unui bebeluș - născut sau nu. Nu poți să te oprești din a imagina scenarii, că poate ai greșit sau ai făcut un rău copilului și nu ai știut, sau nu ai anunțat medicul, sau ai trecut ceva cu vederea. Autovinovăția este o reacție normală la moartea unui copil, îndeosebi din partea mamei. Găsește în tine compasiunea și înțelege: vina nu este a ta! Nu stă totul în controlul tău! Știind asta, poate avea dublu sens: că vina nu îți aparține dar și că pierzi din siguranță, din sentimentul de control, făcându-te neputincios. Și asta face  parte din procesul de vindecare.

Mulți părinți trăiec un gol imens. O sarcină creează vise, așteptări, planuri – petreci luni de zile imaginându-ți cum vei naște, cum va arăta micuțul și cum se va dezvolta și cum va trece prin viață. Iar acum, totul s-a spulberat, drumul s-a schimbat, ești la răscruce și stai acolo încercând din răsputeri să îți iei rămas bun…

În lunile ce urmează vei întâmpina mulți facori declanșatori ai suferinței: hainuțe, jucării, cărucior, tot ce ai achiziționat pentru bebeluș. Mai mult, dacă ai subscris la vreo revistă pentru bebeluș, sau la vreun concurs pentru recoltarea de celule stem, ședință foto pentru mamă-copil, toate emailurile te vor copleși. Vizita la magazinele de unde ai cumpărat produse pentru cel mic poate activa durerea sufletească și ochii îți vor lăcrima.

După deces este dificil să procesezi toată durerea în formele ei. Amintește-ți doar atât: oricât de scurtă a fost viața bebelușului tău, ai tot dreptul să îl jelești!!!

Îți recomand să exprimi durerea! Există specialiști care sunt aici pentru tine!
Pentru îngerul meu, Kassia!

Cu empatie,
Psiholog clinician Luiza Brînză
Gamma Kids by Gamma Institute
https://www.gammainstitute.ro/ro/sanatate/servicii-psihologie

Tags

doliu
pierderea unei sarcini
decesul unui bebelus
psihologia traumei
suferinta
durere
depresie
iertare
psiholog bun in iasi
psihoterapie de familie si cuplu
constiinta cuantica
gamma clinic psychology
Gamma Institute
gamma kids