Adaugă comentariu nou

Fermitatea in relatie cu copiii

1_2.jpgFermitatea în relație cu copiii
by psih. Raluca Ferchiu

Aud foarte mulți părinți, fie dintre cei care vin în terapie, fie din alte medii, că și-ar dori ca mesajele pe care le transmit copiilor lor să fie auzite, dar mai ales, ascultate. Adică cel mic să înțeleagă mesajul pe care părintele îl transmite și să se comporte ca atare. Dar mulți copii se comportă de parcă părinții nu au spus acel lucru sau de parcă ”le-a intrat pe o ureche și le-a ieșit pe cealaltă”. Ce au aceste situații în comun? Fermitatea în transmiterea mesajului către copil este unul dintre factorii cei mai importanți care determină dacă copilul face respectivul comportament cerut sau nu, iar această fermitate este o abilitate de comunicare pe care părinții au nevoie să și-o dezvolte, dacă doresc ca copiii lor să înțeleagă și să urmeze cele transmise.

Iată ce poți face pentru a deveni un părinte ferm:

  • Să îți afirmi dorințele, nevoile și așteptările în mod clar și simplu. De ex. (”Dă-mi foarfeca. Aceasta este prea ascuțită. Te-ai putea tăia. O să-ți iau una de plastic.”)
  • Armonizează-ți comunicarea non-verbală cu cea verbală. Când comunicarea nonverbală si verbală se armonizează, îl înștiințezi pe copilul tău că vorbești serios. Înainte ca el să decidă dacă dorește să se conformeze unei comenzi, el îți va citi expresia facială, tonul vocii și gesturile. Poți crește șansele ca el să te asculte dacă pari încrezător și la cârma situației, dacă demonstrezi siguranță de sine și folosești gesturile potrivite pentru a oferi informații.
  • Dă-i copilului de ales numai când are într-adevăr de ales. De ex. ”Ești gata să mergi la culcare?” sugerează că copilul poate decide dacă este pregătit sau nu. Dacă spui ”E timpul să te culci, așa că urcă-te în pat ca să te odihnești” – spui foarte clar ce se va întâmpla.
  • Dă comenzi care conțin informații stabile, folositoare și evită să pui întrebări retorice. Nu uita: concepte precum bunătatea, răutatea și a fi politicos îi încurcă pe copii. Dacă spui ”Nu-mi mai pune porecle! Nu-mi plac”, faci o afirmație fermă. Dacă îl întrebi pe copil ”Este frumos din partea ta?” nu se va întâmpla același lucru.
  • Asumă-ți și exprimă-ți sentimentele față de copil. Când spui ”Mă supăr când mă întrerupi”, faci o afirmație fermă. Dacă spui ”Uite ce m-ai determinat să fac!” nu se întâmplă acest lucru.
  • Arată-i respect copilului și aplică regulile, fără a-l tachina, a-l face să se simtă jenat sau a-l intimida. A fi respectuos înseamnă să te concentrezi pe îmbunătățirea comportamentului, nu pe pedepsire.

Și un aspect foarte important: Fermitatea este generată de puterea atenției, deci axează-te pe ceea ce vrei să se întâmple!

Mai multe metode de comunicare eficientă cu copilul tău, găsești în cartea lui Dr. Becky A. Bailey – ”Ușor de iubit, greu de disciplinat. Cele 7 abilități pentru a transforma conflictul în cooperare”.

Cu drag,
Psihoterapeut de familie și cuplu Raluca Ferchiu
Gamma Kids by Gamma Institute

https://www.gammainstitute.ro/ro/sanatate/servicii-psihologie

Tags

copil
parinte
parenting
ascultare
fermitate
tulburari de comportament
sentimente
neputinta
asumare
gamma kids
gamma clinic psychology
Gamma Institute
psihoterapie de familie
psiholog bun in iasi