Adaugă comentariu nou

Decizia de a ma schimba

mind_blown_0.jpgDecizia de a mă schimba
by psih. Diana Ciubotaru

Poate ieri sau acum câteva minute am decis să mă schimb, și acum urmează să-mi mențin schimbarea. Mintea mea va părea inițial bucuroasă de decizia mea. Îi place ideea că va scăpa de suferințele sau blocajele zilnice sau că va fi ușurată și eliberată de emoțiile care o împiedică să lucreze și să raționeze - tristețe, durere, vină, furie, frustrare, neputință și altele din aceeași gamă.

După un timp mai lung sau mai scurt, depinde cât de repede schimbarea te scoate din zona de confort sau a obișnuinței, mintea obosește să facă față schimbării. Începe să se uite cu dor la vechiul confort și vechile avantaje, rezultatul fiind primele semne de îndoială. Oare e bine, oare merită, oare pierd mai mult, oare rămân singur? Acesta este primul pas în sabotarea schimbării, să răspunzi la aceste întrebări și să te angajezi într-un dialog pentru a convinge mintea (să te convingi singur) că decizia de a te schimba e bună.

Pentru a menține decizia schimbării în acest punct e foarte important să începi să îți observi mintea fără să te angajezi în discuții cu ea. Poziția observatorului este arma secretă care va dezamorsa o minte care stă la cotitură așteptând primul tău moment de îndoială sau oboseală. Această poziție de martor se accesează extrem de simplu prin câteva întrebări cheie: „La ce mă gândesc acum? Ce simt acum? Ce fac eu acum?” Și răspunsul la aceste întrebări să nu fie judecat în nici un fel. Adică, dacă observi că gândești în acel moment ceva de tipul ”va fi rău, sigur voi suferi din asta”, să nu te urechești ” a, nu trebuie să gândesc așa”, pentru că ăsta e un alt dialog cu mintea, ci continuă să observi ce gând vine după cel inițial, până la capăt. Pentru că întotdeauna este un capăt și întotdeauna este o pauză între două gânduri.

Încet, încet, prin exerciții, vei învăța să nu te mai iei la trânta cu mintea ta, indiferent ce material îți va aduce pe ecran. Nu vei mai reacționa la ce postează ea în fața ochilor tăi, și acest lucru o va face să devină panicată, să pluseze, să aducă gânduri din ce în ce mai dure, mai grele, mai dificil de ignorat. Acest lucru se va reflecta într-o perioadă în viața ta când pare că totul e împotriva ta și împotriva schimbării tale, când rămâi singur, sau pare că pierzi totul dacă continui.

Nu renunta nici acum, e doar o etapă. Urmează un nou nivel al cuceririi interioare. 

Cu drag,
Psihoterapeut Diana Ciubotaru

www.gammaclinic-psychology.ro

Tags

schimbare
minte
decizie
suferinta