Adaugă comentariu nou

Găsirea adevăratei surse

sentimente

Când îți vezi un prieten și simți deodată bucurie în inimă, concentrează-te pe această bucurie. Simte-o și fii ea și întâlnește-te cu prietenul în timp ce ești conștient și ești plin de dragoste. Lasă prietenul să fie la periferie, iar tu vei rămâne atent la sentimentul de fericire. 

Aceasta poate fi făcută în multe alte situații. Soarele răsare, iar deodată simți cum crește ceva în tine. Uită de soare; lasă-l să rămână la periferie. Tu vei fi atent la sentimentul de creștere a energiei. În clipa în care te uiți la el, ea se va răspândi. Va deveni întregul tău corp, întreaga ta ființă. Și nu fi numai un observator; contopește-te cu asta. Există câteva momente când simți bucurie, fericire, veselie, dar nu le bagi în seamă, devii atent la obiect. 

Oricând există bucurie, tu simți că vine din afară. Te-ai întâlnit cu un prieten a€“ bineînțeles, pare că bucuria vine de la prietenul tău, de la vederea lui. Nu este cazul. Bucuria vine mereu din tine.

Prietenul a devenit doar o situație. Prietenul a ajutat-o să iasă afară, a ajutat că tu să vezi că este acolo. Și aceasta nu se întâmplă numai cu bucuria, ci cu totul: cu furia, cu tristețea, cu suferința, cu fericirea, cu orice se întâmplă la fel. Alții sunt numai situații în care aceste lucruri ascunse în tine sunt exprimate. Nu ele sunt cauzele; nu ele cauzează ceva în tine. Tot ce se întâmplă, tot ce se întâmplă cu tine. A fost mereu acolo; numai întâlnirea cu prietenul tău a devenit o situație, în care tot ce era închis a ieșit -€“ a ieșit din surse ascunse - a devenit aparentă, se manifestă.

Oricând se întâmplă acest lucru, tu trebuie să rămâi concentrat pe sentimentul interior, iar atunci vei avea o atitudine diferită pentru orice în viață. Fă acest lucru chiar și cu emoțiile negative. Când ești furios, nu fi concentrat pe persoana care a iscat acest sentiment. Lasă-l la periferie. Fii doar furia. Simte furia în totalitatea sa; permite-i să se manifeste în interior. Nu raționa; nu spune că acel om a creat-o.  Nu condamnă omul. El a devenit doar situația. Și fii recunoscător lui pentru că ajutat ca ceva care era ascuns să iasă la suprafața. Te-ai lovit undeva, iar rana era ascunsă acolo. Acum știi unde se află, deci trebuie să devii rana.

Orice ar fi pozitiv sau negativ, orice emoție ai avea, folosește această metodă și se va produce o mare schimbare în tine. Dacă emoția este negativă, vei fi eliberat de ea fiind conștient că este în tine. Dacă emoția este una pozitivă, vei deveni însăși emoția. Dacă este furie, aceasta se va dizolva.

Și aceasta este diferența dintre emoțiile pozitive și cele negative: dacă devii conștient de o anume emoție și, devenind conștient, emoția se dizolvă, este ceva negativ. Dacă devii conștient de o anumită emoție și apoi tu devii emoția, iar dacă emoția se răspândește apoi și devine ființa ta, este ceva pozitiv. A fi prezent funcționează diferit în ambele cazuri.

Dacă este o emoție care te otrăvește, ești eliberat de ea prin starea de conștiență. Dacă este bună, extatică, tu vei deveni una cu ea. Deoarece conștiința o adâncește.

Osho - Meditația – prima și ultima libertate

Diana Ciubotaru – psihologul din Iași

Tags

psiholog diana ciubotaru
scoala de activare a sinelui
constiinta
sentimente
emotii
negativ
pozitiv
fiinta
prezent