Adaugă comentariu nou

Independent sau nu prea… TU cum vrei sa fii?

ralu.jpgIndependent sau nu prea… TU cum vrei sa fii?
by psihoterapeut în supervizare Raluca Ferchiu

Independența este un termen foarte la modă în zilele noastre; cu toții vrem să fim independenți, să facem ceea ce ne dorim, iar a recunoaște că ești prins încă în dependența de ceilalți, mai ales că depinzi de familia de origine, este complet nerecomandat, mai ales dacă ești cât de cât pe picioarele tale și încerci să răzbați, atât în viața personală, cât și în cea profesională.

Dar oare a fi independent înseamnă doar a te muta de la părinți și a-ți purta singur de grijă? Cu siguranță că nu... A trăi singur și atât este o falsă independență. Nimeni nu poate pretinde că nu a trecut printr-o perioadă de tranziție, cu o oarecare anxietate atunci când a părăsit confortul și familiaritatea căminului și s-a îndreptat spre un viitor pe care nici măcar în ceață nu-l vedea. Pentru că, deși pare mai mult o chestiune de logistică, independența este mai mult de atât. Independența se simte în interiorul nostru.

Independența înseamnă a face alegeri pentru tine, înseamnă a alege în cunoștință de cauză ceea ce vrei să faci pe mai departe, înseamnă să te conectezi cu tine și cu ceilalți, înseamnă să fii de partea ta și înseamnă, mai înainte de toate, să ai curaj. Iar curajul nu ți-l poate da nimeni, în afară de tine. Și curaj avem cu toții atunci când privim lucrurile frumoase din jurul nostru; dar curajul de care ai nevoie pentru a fi independent este curajul de a fi imperfect, de a-ți fixa hotare și limite și de a-ți permite să fii vulnerabil. Atunci când vrei să fii independent, mai este nevoie de un anume curaj – de curajul de a te schimba, care presupune să fii flexibil, să fii autentic și nu doar atunci când ești singur, ci și atunci când vrei să miști lucrurile în jurul tău. Mai înseamnă să treci peste rușinea de a te expune, pentru că rușinea este cea care alungă prețuirea de sine, iar fără valoarea pe care ți-o dai tu, ție însuți, ești independent, dar nu prea...pentru că ești dependent de limitările pe care ți le impui singur.

Deci, TU cum cum vrei să fii? Cât de independent îți permiți să fii cu adevărat? Cât tupeu ai pentru a te prețui pe tine și pentru a face tu alegerile pe care le vrei?

Vom afla toate astea împreună, pentru că te aștept să învățăm să nu fim independenți doar în ochii celorlalți, ci să fim independențiîn ochii, mintea și sufletul nostru. Pentru că a se lansa în viață și a pleca de acasă o poate face oricine, dar a fi independent este doar pentru cei care au curajul să înfrunte provocările și să accepte schimbarea în viața lor.

Te aștept cu drag!

De la psihoterapeut în supervizare Raluca Ferchiu

Gamma Clinic Psychology by Gamma Institute

http://www.gammainstitute.ro/ro/sanatate/servicii-psihologie

Tags

psiholog bun
independenta
dependenta
parinti
grija
anxietate
familie
confort
tranzitie
alegeri
limite