Adaugă comentariu nou

Iesirea din neputinta

cojan_mihaela_0.jpgIesirea din neputinta
by psihoterapeut sub spervizare Mihaela Cojan

De câte ori nu am spus, fiecare dintre noi, “Nu pot”? Măcar o dată în viaţă, şi poate, uneori, chiar aşa şi era. Dar de foarte multe ori în spatele acestui “Nu Pot” nu stătea decât teama noastră de a încerca, teama de a greşi si de a fi criticaţi, teama de a nu fi pedepsiţi şi teama de a eşua. Căci din păcate trăim intr-un sistem ce nu susţine neapărat creşterea, explorarea şi valorizarea. Dimpotrivă, oriunde eşti, acasă, la scoală, la serviciu, prima ta grijă este să nu greşeşti, să nu superi, să nu dezamageşti. Părinţii ne-au spus să fim cuminţi şi ascultători, şcoala ne-a spus să stăm în banca noastră iar serviciul.... păi aici dacă greşeşti, pa, la revedere, găsim oricând altul mai bun! Şi iată cum ajungem ca adulţi să fim temători, reţinuţi si precauţi, punând în prim plan cerinţele celorlalţi. Ne străduim să ne adaptăm, să ne conformăm şi să respectăm o gramadă de reguli impuse de alţii, lasând pe planul doi ceea ce ne dorim noi de fapt. Şi de aici pornesc o grămadă de probleme: anxietate, stima de sine scazută, tendinţa de izolare cu afectarea abilităţilor de comunicare şi interrelaţionare, stări depresive sau sindroame dezadaptative, ca să numesc doar cateva.

Dar cum ar fi dacă am ieşi din aceasta “neputinţă”? Cum ar fi dacă ne-am asuma dorinţele şi am indrăzni să le punem în practică, într-un mod în care ceea ce se cere şi se aşteaptă de la noi să fie insăşi modul în care vrem să trăim cu adevărat?

Cum ar fi dacă ne-am acorda credit pur şi simplu,  dacă am renunţa la permanenta indoială asupra propriilor capacitaţi şi dacă am dobândi cu adevărat încredere în ceea ce ştim şi putem să facem? Cum ar fi?

Te invit sa explorăm împreună aceasta posibilitate in cadrul seriei de workshop-uri FREE YOURSELF – DEZVOLTAREA PERSONALĂ  INTRE HOBBY SI STIINTA desfăşurate in această perioadă la Gamma Clinic Psychology.

Pentru înscriere e suficient să trimiţi un e-mail la adresa: psychology@gammainstitute.ro, specificând şi datele tale de contact (număr de telefon, e-mail). Te aşteptăm!

Cu drag,

Mihaela Cojan, psihoterapeut de familie şi cuplu sub supervizare

http://www.gammainstitute.ro/ro/sanatate/servicii-psihologie

Tags

psiholog
teama
greseala
esec
pedeapsa
stima
sine
viata
depresie
anxietate
izolare