Adaugă comentariu nou

Stresul este la moda

poza_livia_8_1.jpgStresul este la moda
by psihoterapeut Livia Băețica

În ziua de azi toată lumea e stresată. Iar motivele sunt diverse: șeful, colegii, ratele de la bancă, copiii neascultători, neînțelegerile cu partenerul de viață, cu soacra, etc.
Stresul este o boală modernă. Să fii stresat este în trend. V-ați auzit cumva bunicii care trăiesc la țară spunând că sunt stresați. Eu una, nu i-am auzit. Cuvântul „stres” nici nu face parte din vocabularul lor. Și doar ar avea și ei motive să fie stresați: nu plouă, a dat grindina sau mana, li s-au furat găinile. Însă ei nu spun niciodată că sunt stresați.

Poate că cel mai stresați erau oamenii în comuna primitivă, când animalele sălbatice fugeau după ei și avea toate șansele să devină o masă copioasă pentru acestea. Și atunci aveau două variante, ori fugeau, ori se întorceau și luptau. În acele momente corpul lor se mobiliza, sistemul nervos simpatic intra în acțiune, se secreta adrenalină, cortizon, pulsul și respirația se accelerau, iar sângele și energia se canalizau spre membre, pentru a deveni apți de luptă sau de fugă.

Ei nu stăteau să filosofeze, nu se introspectau, ci acționau. Iar dacă aveau norocul să scape vii, se bucurau în continuare de viață, fără atâtea analize mentale și fără să întoarcă situația pe toate părțile.

Așadar, cine este mai stresat: Hommo Neanderthalis sau Hommo Contemporanis? Deși pericolul era mult mai mare pentru stră-strămoșul nostru, Hommo Sapiens Sapiens este mult mai stresat. Pentru că el gândește mai mult, anticipează tot felul de pericole care nici nu există. De fapt, stresul nu este situația în sine, ci percepția noastră asupra situației. Așa se explică faptul că deși trecem prin aceleași situații, doar unii dintre noi ne stresăm.

Înainte de a-ți pune diagnosticul că ești stresat(ă), întreabă-te: Lucrurile sunt chiar atât de grave cum le percep eu? Care este cel mai grav lucru care se poate întâmpla? Mă mănâncă leul? Și dacă lucrul de care mi-e cel mai frică se întâmplă, ce pot face?

Împreună cu participanții la ultimul workshop pe care l-am ținut, mi-am reamintit una dintre cele mai bune întrebări de gestionare a stresului: Oare ceea ce mă stresează va mai conta peste 10 ani? Iar dacă răspunsul la această întrebare este „NU”, ce rost are să-mi mai fac griji AZI?

Așadar, de fiecare dată când sunteți stresați, amintiți-vă de Hommo Neanderthalis!

Cu drag,

Livia Băețica

Psihoterapeut de familie şi cuplu

http://www.gammainstitute.ro/ro/sanatate/servicii-psihologie

Tags

psiholog
stres
sef
colegi
copii
neintelegeri
actiune
fuga
intrebari
gestionare