Adaugă comentariu nou

Curatenia de Craciun – perspectiva psiho(instalatorului) emotional

ady1_0.jpgCurăţenia de Crăciun – perspectiva psiho(instalatorului) emoțional
by psihoterapeut în supervizare Adrian Stogrea

Este suficient să pășim într-un supermarket, având încă întipărită pe față satisfacția găsirii ultimului loc liber de parcare, ca să ne cuprindă „magia” sărbătorilor. Cascadele de ornamente și superofertele la produse de curățenie te conectează instantaneu la sumedenia de taskuri de îndeplinit în următoarele zile. Raionul de jucării mai aduce presiunea lungilor scrisori ale copiilor către Moșul, iar o cutie lucioasă de panettone îți amintește sfidătoare de ultima ta lipie cu pretenții de cozonac.

Recent, poliția rutieră a considerat că merit o pauză din rolul de șofer și, inevitabil, am devenit un observator mai atent al celorlalți penitenți din lungul șir de mașini care se scurg seara spre casă. Un el, ruminând gânduri „ poetice” la adresa samsarilor de brazi care îi subminează statutul de expert în conifere sau având în minte imaginea covorului cu pete de vin de la Paști care se vrea frecat cu oțet și zăpadă. Ea, chircită sub amenințarea vizuală a multelor sacoșe cu ingredientele care se vor alchimiza într-o supremă salată „de boeuf” și jenată de amintirea perdelelor de acasă care păstrează izul ultimelor păcate culinare.

 În plus, taskul la servici este departe de a fi îndeplinit, multe firme au declarat bonusurile cvasiilegale, copiii au cam beștelit-o la teză și mai au și serbare săptămâna viitoare (cu cadou pentru diriga inclus), toate ratele la bancă vin anticipat (că, deh, sunt zilele libere), bolile din famile au decompensat, iar ultimul concediu luat la early booking e doar o amintire palidă. Fiecare stimul vine însoțit de un roi de gînduri, corpul intră într-o frenezie biochimică și reactivează toate programele de supraviețuire adânc îngropate.

Crăciunul înseamnă tradiții, iar tradițiile readuc  cutumele trecutului în viața noastră. De multe ori, în locul căldurii aduse de o amintire dragă sau al respectului pentru obiceiurile strămoșilor, resimțim cum țâșnesc la suprafață  sentimentele generate de programele de eșec, perfecționism, nedreptate, abuz, dependență, subjugare, abandon sau insecuritate. Presiunea rănilor trecutului și, poate, bilanțul unui an mai dificil decât l-am crezut  creează un mix pasibil de a genera o stare interioară departe de cea  a celebrării, iar conviețuirea în familie poate deveni o reală provocare. Împreună, mintea și corpul retrăiesc  aceleași automatisme, care adesea sfârșesc în epuizare și frustrare.

Cum ar fi dacă am folosi această ocazie pentru  vindecare? Dacă în locul maratonului pentru bradul suprem, meniul perfect și pentru cele mai inspirate cadouri din lunga listă, am alege să trăim sărbătoarea interioară? Decât să frecăm energic toată casa și să căutăm meșterul care să repare micile defecțiuni, am putea să ne dăm răgazul să simțim, să vindecăm și să celebrăm. Am putea înlocui Domestosul cu un detartror emoțional,  un alt fel de Mr. Musculo, cu efect pe țevile colmatate de reziduurile trecutului. Poate fi un prieten bun, cineva drag din familie, sau, de ce nu, un psiho(instalator) care ne poate ajuta să facem curat acolo unde contează cu adevărat.

Astfel, magia sărbătorilor chiar își poate face loc în viața noastră. De ce nu, chiar să trăim renașterea Christului interior și adevăratul spirit al Crăciunului.

Gânduri bune și inimă deschisă,

Psihoterapeut sub supervizare Adrian Stogrea

http://www.gammainstitute.ro/ro/sanatate/servicii-psihologie

Tags

psiholog
esec
perfectionism
nedrept
abuz
dependenta
programe
trecut
epuizare
frustrare