Adaugă comentariu nou

”Sfanta” munca versus ”Sfantul” loto

miha_2015_martie_1.jpg”Sfânta” muncă versus ”Sfântul” loto
by terapeut în formare Mihaela Macovei

Astăzi, căutând scopuri, am găsit destule greşeli de care să-mi amintesc şi din care am învăţat atâtea. Atunci când porneşti pe drumul dezvoltării personale ai impresia că vei fi mereu zen şi ce bine va fi. Eroare. Vor veni momente de infern când nu vei mai şti ce să crezi despre tine şi în care va conta doar prezenţa ta de spirit şi cum te raportezi tu la acele clipe.  Întrebarea care se ridică este... ce cauţi, de fapt?
Omul se află mereu în dilema... sunt gata să amân satisfacerea plăcerii, dar ştiu eu oare dacă mâine voi mai fi pe această lume? Societatea mă va răsplăti pentru această renunţare? Iată vocea care se răzvrăteşte contra exigenţelor morale, iată omul cinstit care va ajunge în cele din urmă să-şi mărturisească asta măcar lui însuşi. MUNCEŞTI de-ţi crapă capul, nu ai timp de nimic altceva şi-ţi vine să urli. Destule motive care să te facă să vrei „să pleci pe lună”
Altă variantă: nu ai ieşit din casă de săptămâna trecută, stai pe net şi caşti gura la ce au creat alţii, zdruncinat de teama că tu nu ai să fii în stare niciodată să faci aşa ceva, dar nu uiţi niciodată să mergi la chioşcul LOTO să tragi un loz cu marea speranţă că poate aşa te îmbogăţeşti peste noapte.  (Bine, mai sunt şi cei care trăiesc din chirii, dar nu despre ei vorbim acum).

Unde-i buba? Aici avem două viteze care creează două nuanţe diferite de intensitate a vieţii, una forttissimo, alta pianissimo, două extreme de fapt. În ambele ai uitat ce vrea sufletul tău, ce îţi face plăcere cu adevărat sau ar fi bine să faci, măcar în timpul liber. Munca în sine nu e rea, devine aşa... dacă îţi acaparează tooot timpul şi nu mai ai satisfacţie, făcând-o. Pe de altă parte să stai şi să aştepţi para mălăiaţă, este naiv... ca să nu spun foarte periculos pentru sufletul tău.

Ce trebuie să faci? Încetineşte ritmul sau, şi  mai important, schimbă macazul pentru că scopul tău pe acest pământ e mai presus decât o simplă slujbă. Iar în celălalt scenariu, apasă pedala crescendo şi îndreaptă-te spre pasiunea ta cu încredere, pentru că ţinta de până acum e sub nivelul tău.  Nu te împiedică nimeni să fii câte puţin, din cele două variante, căci a fi om înseamnă a fi întreg  şi a fi întreg înseamnă a fi totul... pozitivul şi negativul, binele şi răul. Când ne acordăm răgazul de a descoperi umbra şi darurile, înţelegem ce a vrut să spună Jung în expresia: ”Aurul se află în întuneric”.
Să vă spun un secret: am scris articolul în timp ce jucam Monopoly cu familia!!! Să nu mă spuneţi şefei! Şşşşş

De la terapeut în formare Mihaela Macovei
http://www.gammainstitute.ro/ro/sanatate/servicii-psihologie 

Tags

psiholog
sensul vietii
schimbare
dezvoltare personala
terapie
consiliere
ritm
munca