Adaugă comentariu nou

Despre normalitate

jescu.jpgDespre normalitate
by psihoterapeut în supervizare Mădălina Belcescu

De cele mai multe ori normalitatea e definită de încadrarea într-o medie sau într-un tipar, de asemănarea cu un profil pe baza unor caracteristici medii. Toată lumea vrea să fie considerată „normală”, de parcă am putea să fim cu toții așezați într-un singur punct mediu, unul mai normal decât celălalt.
În același timp, ne place să credem despre propria persoană că e specială, că suntem diferiți de restul, mai ales prin faptul că ne auto-situăm mai presus decât media aceea statistică (ce sună asemănător cu ideea de mediocritate) și care ne sperie la fel de mult. 

Așa că uneori mă amuz în sinea mea când cineva cu care mă întâlnesc în cabinet mă întreabă dacă un anumit comportament al său sau al partenerului/partenerei este „normal”. Am pus acest cuvânt în ghilimele pentru că nu prea știu cum să îl definesc prin simplul fapt că nu știu la ce mă raportez. Cu siguranță varietatea situațiilor pe care clienții mi le împărtășesc în terapie nu este reprezentativă pentru întreaga populație din țară, sau din lume. Dar dacă mă raportez doar la persoanele cu care mă intersectez în demersul terapeutic, parcă mă apropii mai mult de „normalitate”.

Însă în ce măsură este adulterul, divorțul sau lipsa intimității din cuplu o situație de normalitate? În momentul în care apare o situație de criză în viața lor, oamenii își doresc să se întoarcă la „normalitate”, de fapt la starea de echilibru pe care o aveau înainte. Când află că acest lucru nu mai este posibil, cel puțin nu așa cum își doresc ei, caută un nou echilibru și găsesc confort atunci când află că nu sunt singurii care au trecut printr-o astfel de experiență: că mai sunt și alți divorțați, și alți înșelați, și alții care au uitat cum e să experimentezi intimitatea în cuplu. Și parcă deodată e mai ușor să meargă mai departe.

Așa că, în funcție de nevoi și interese, se pare că ne place să ne alăturăm unui grup sau să ne diferențiem de acesta prin caracteristicile noastre individuale. Cred că e și aceasta tot o normalitate.

Voi cum vă mai simțiți astăzi? Vă aștept să redefinim împreună normalitatea și individualitatea așa cum o experimentați fiecare din voi.

Cu drag,  

Mădălina Belcescu

Psihoterapeut de familie şi cuplu sub supervizare

http://www.gammainstitute.ro/ro/sanatate/servicii-psihologie

Tags

psiholog
normalitate
tipar
asemanare
divort
adulter
intimitate
criză
echilibru
cuplu