Adaugă comentariu nou

PSIHOLOG, PSIHIATRU, PSIHOTERAPEUT. CINE, CE FACE ?

images3_2.jpgPSIHOLOG, PSIHIATRU, PSIHOTERAPEUT. CINE, CE FACE ?
by Mihaela Cojan, psihoterapeut în supervizare GAMMA Clinic Psychology

Pentru că există încă destul de multă confuzie privind diferenţele între aceste categorii de specialişti şi pentru că ne dorim ca oricine are o problemă să ştie cui să se adreseze, în funcţie de natura acelei probleme, iată cateva precizări utile:

PSIHOLOGUL este  absolvent al Facultăţii de Psihologie şi poate avea mai multe competenţe/specializări acreditate prin Colegiul Psihologilor din România: psihologia muncii şi transporturilor (spre exemplu, acei psihologi care, cu ajutorul unor teste standardizate, eliberează avizele psihologice pentru obţinerea permisului de conducere sau al celui de port-armă); psihologie educaţională, consiliere şcolară şi vocaţională (consilierii şcolari); psihologie pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională; psihologie clinică şi psihoterapie. Psihologii sunt specializaţi mai ales pe evaluare şi psihodiagnostic.

PSIHOTERAPEUTUL este un psiholog (sau absolvent de studii superioare conexe - psihopedagogi, pedagogi, medici, asistenți sociali, preoţi -  ce şi-a echivalat studiile de specialitate pentru a avea acces la o formare in psihoterapie) cu specializare în psihoterapie. Asta înseamnă că, după absolvirea facultăţii şi a unui program de masterat în domeniu, psihologul urmează o formare de lungă durată în psihoterapie (între 2 şi 4 ani), în cadrul unei şcoli de terapie acreditată de catre  Colegiul Psihologilor din Romania. Există acum şi la noi în ţară mai multe şcoli de psihoterapie, mai multe abordari psihoterapeutice: abordarea sistemică, ericksoniană, abordarea integrativă, abordarea cognitiv-comportamentală, abordarea psihanalitică etc. Aceste abordări diferă din punct de vedere al metodei terapeutice dar au, în esenţă, acelaşi scop: ameliorarea stării de disconfort a pacientului şi obţinerea confortului psihic, aceasta corelându-se şi cu dobândirea confortului fizic.
Nu intră  în atribuţiile psihoterapeutului, şi nici în cele ale psihologului, prescrierea şi administrarea de tratament medicamentos.

PSIHIATRUL este absolvent al facultăţii de medicină, cu specializare în Psihiatrie. Abordarea psihiatrică presupune încadrarea într-un diagnostic psihiatric a simptomelor descrise de pacient şi stabilirea, în funcţie de acest diagnostic, a unui plan de tratament care, în majoritatea cazurilor, implică administrarea de medicaţie specifica. Uneori, tratamentul poate necesita şi internare, pentru ţinerea sub observaţie a pacientului.

Desigur că lucrurile sunt mai complexe şi cu mai multe nuanţe dar în esenţă acestea ar fi diferenţele semnificative între cele trei categorii de specialişti. Dacă aveţi alte întrebări sau nelămuriri legate de acest aspect, echipa de specialişti Gamma vă va răspunde ca de obicei, cu mare drag!

Mihaela Cojan
Psihoterapeut de familie și cuplu în supervizare
Gamma Clinic Psychology by Gamma Institute
http://www.gammainstitute.ro/ro/sanatate/servicii-psihologie

Tags

psiholog
psihiatru
psihoterapeut
Gamma Institute
gamma clinic psychology
sesiune
workshop
training