Adaugă comentariu nou

Maestru sau Campion?

black_yo-yo_master.jpgMaestru sau Campion?
by psihoterapeut în supervizare Mădălina Belcescu

Fiecare dintre noi are anumite abilități pe care și le cultivă mai mult decât pe altele deoarece prin practicarea lor obține mai multă satisfacție. Dacă de obicei ne referim la propria persoană prin definirea rolurilor pe care le îndeplinim încă de la cele mai mici vârste (Eu sunt… copil, elev, fiu/fiică, frate/soră, nepot/nepoată, partener de cuplu, SuperErou în devenire…), azi aș vrea să explorăm modul în care îndeplinim toate aceste roluri și la abilitățile specifice necesare pentru a deveni „experți” într-un anume rol (Eu pot să…). De fapt, expertiza într-un anumit rol se referă la caracteristicile pe care fiecare le atribuie acelei funcții pe baza modelelor învățate de la ceilalți, de unde și diferențele între ce înseamnă un partener „potrivit”, un părinte „bun”, un copil „cuminte”, un „profesionist desăvârșit” în funcție de criteriile din mintea fiecăruia.

Exersarea anumitor abilități ne face să devenim „profesioniști” în anumite domenii. Prin termenul de „domeniu” mă refer la arii specifice ale identității – poți deveni un profesionist în domeniul academic, un expert al abilităților practice, un maestru al creației sau un campion al aptitudinilor fizice. Depinde de fiecare dintre noi în care dintre aceste domenii dorește să exceleze.

Desigur că ființa umană își dorește excelența în toate domeniile. Mai mult decât atât, modelul tradițional al educației are un caracter predominant competițional – ne învățăm copiii să fie „mai buni decât colegii” sau să aibă cele mai bune rezultate din clasă. Facem clasamente și rămânem, inclusiv ca adulți, blocați într-un cântar comparativ – Sunt mai bun/mai fericit/ mai împlinit decât „vecinul”?

Am folosit pentru exemplificare sintagmele de Maestru și Campion. (Sigur m-am inspirat de undeva, dar nu mai știu de unde.) Maestrul este acela care își dorește să exceleze într-un anumit domeniu (nu doar academic) pe baza propriei curiozități și motivații intrinsece, mânat de fiecare dată de a fi mai bun, mai aproape de cunoaștere prin comparație cu ziua anterioară. Campionul este cel care dorește să fie mai bun decât ceilalți, să fie primul, să depășească performanța celuilalt, inclusiv în sarcinile care necesită colaborarea în echipă.

Desigur că nu ne dorim să minimizăm performanțele Campionilor pe care îi admirăm pentru reușitele individuale (sau de echipă) și pe care îi considerăm modele de urmat (mai ales în plin sezon olimpic). De fapt diferențierea dintre un Maestru și un Campion este realizată mai mult la nivel personal, deoarece fără studii concrete e greu de stabilit dacă excelența unui atlet de performanță sau a unui actor de Oscar se datorează unei motivații interne sau externe. Dar tuturor ne place competiția, comparația și categorisirea. Așa funcționează mintea noastră, în tipare și astfel reușim să punem în balanță binele și răul, dar și „mai binele” și „mai răul”. Dar ce anume ne face să fim perseverenți atunci când nu există posibilitatea de comparație? Diverse studii de specialitate au demonstrat că motivația intrinsecă este asociată cu mai bune rezultate academice și ocupaționale, adică devenim mai buni la ce facem dacă ne place lucrul acela, dar și dacă asociem pasiunea pentru acel lucru cu o conexiune inter-umană. De aceea există mentori, antrenori, formatori, învățători, terapeuți, pentru că pe parcursul acestui drum spre performanță/măiestrie, indiferent de cât de motivat sunt sau cred că sunt, în momentele de cădere (și nu numai) am nevoie de cineva care să îmi amintească spre ce mă îndrept, de cineva care să intensifice pasiunea. Nu devin mai bun pentru mentorul meu, dar o relație de încredere mă validează să perseverez, e ca o reflecție a propriului potențial, ca un catalizator al motorului intern.

Eu cred că nici nu mai era nevoie de studii care să demonstreze ceea ce era deja evident: dacă ești pasionat de un lucru, vei persevera până vei obține cel mai bun rezultat posibil, indiferent dacă te afli într-o competiție sau nu. Sau poate doar o competiție cu tine însuți?

Vă las în compania unui Maestru cu o pasiune neobișnuită și pentru care e greu să faci comparații, deși aparent există și un Campionat de acest gen. Ce înseamnă să fii Maestru al yo-yo-ului, aflați din videoclipul de mai jos.

https://www.ted.com/talks/black_my_journey_to_yo_yo_mastery#t-17000

Apropo, voi ce pasiuni aveți?

Nelipsită de curiozitate,

Mădălina Belcescu

Psihoterapeut de familie şi cuplu sub supervizare

http://www.gammainstitute.ro/ro/sanatate/servicii-psihologie

Tags

psiholog
pasiune
campion
perseverenta
motivație
excelenta
educatie
maestru