Adaugă comentariu nou

Ce spun cercetarile: Depresia la adolescenti

articol_1_cauzele_depresiei_la_adolescenti_0.jpgCe spun cercetările: Depresia la adolescenți
By Psiholog Florina Pascariu

Așa cum v-am promis într-un articol anterior, astăzi am revenit cu câteva cercetări care identifică unele cauze ale depresiei la adolescenți:

1. Cercetările arată că problemele depresive în adolescență pot fi persistente și recurente și reprezintă o cauză potențială a psihopatologiei și a reglărilor psihosociale sărace în viața de adult. De exemplu în studiul “Evenimente stresante și probleme depresive la tineri”, se specifică faptul că evenimentele stresante ale vieţii dau naştere la probleme depresive în funcție de sensibilitatea adolescenţilor la stres, care este influenţată de o varietate de factori de risc genetici sau ambientali. Unul dintre factorii de risc, ar putea fi depresia parentală, care poate amplifica la rândul ei asocierea dintre o viaţă stresantă şi problemele depresive la adolescent. Prin urmare unul din rezultatele acestui studiu presupune că depresia parentală amplifică efectul evenimentelor stresante asupra problemelor depresive ale adolescenţilor. Se pare că răspândirea problemelor depresive, numărul şi tipul evenimentelor stresante, dar şi sensibilitatea la stres, sunt diferite de la bărbaţi la femei. Tranziţia spre adolescenţă pare a fi punctul de plecare pentru creşterea problemelor depresive la fete, probabil reliefate și datorită unei varietăţi de dezvoltări hormonale, dar şi sociale specifice genului. Se pare că exprimarea emoțiilor și relația  acesteia cu depresia adolescenților și comportamentul antisocial sunt în stânsă legătură,  deoarece în acest studiu s-a evidențiat faptul că emoţia exprimată maternă anticipează comportamentul antisocial al copilului, iar criticismul ostil perceput, imediat de depresie, poate explica comportamentul agresiv al adolescentului, precum iritarea celorlalţi, faptul că îi face pe aceştia să se simtă prost, să bârfească etc.

2. De asemenea o anchetă naţională asupra sănătăţii fizice şi psihice din Taiwan din 1999 a descoperit că 30.5% din 3487 adolescenţi între 12 şi 18 ani au experimentat simptome depresive ca răspuns la evenimentele stresante din viaţă. Cu alte cuvinte factorii familiali, precum structura familiei, statutul social și relaţiile familiale pot anticipa comportamentele antisociale ale adolescenţilor. Relaţiile dăunătoare părinte-copil sau stilul autoritar al părinţilor sunt cei mai anticipativi factori ai comportamentului antisocial.

"Ne ingrijorăm despre ce ar putea deveni în viitor un copil, dar uităm că el este cineva și acum." Stacia Tauscher

Cu drag,

Psiholog Florina Pascariu

 

Tags

psiholog bun
cauzele depresiei
psiholog
adolescenți depresivi
emotie
relatie
legatura
sanatate