Adaugă comentariu nou

Implicatiile psihologice ale accidentelor rutiere (II)

accident.jpgImplicațiile psihologice ale accidentelor rutiere (II)
by psiholog clinician Luiza Brînză

Într-un articol anterior am subliniat ce este și cum apare trauma psihică în evenimentele de coliziune rutieră. Astăzi vă invit să dați curs unui scurt ghid de autoevaluare a stărilor emoționale ce pot surveni în urma unui accident. Orice dezechilibru emoțional îndelungat facilitează apariția unor boli. Apelați la sprijin de specialitate!

Oamenii reacționează diferit la un eveniment tip șoc, așa cum sunt accidentele rutiere.  Orice experimentează organismul este doar un răspuns normal la o situație complet anormală.

Cele mai frecvente simptome traumatice

  • De tip psihologic și emoțional: furie, iritabilitate crescută, stare de șoc, negare, neacceptarea faptului deja petrecut, confuzie, dificultăți de concentrare, anxietate și frică, autoblamare, rușine, izolare socială, nevoia de a fi singur, amorțire emoțională sau sentimentul de deconectare de la realitate, deznădejde și tristețe.
  • De tip fizic: insomnie și coșmaruri, fatigabilitate, lipsă de energie, agitație, tresărire foarte ușoară, dificultăți de concentrare, ritm cardiac crescut, tensiune musculară, dureri.

Aveți posibilitatea de a vă evalua singuri situația / de a comunica și observa comportamentul copilului parte vătămată și de a lua o decizie în timp util răspunzând la aceste 3 întrebări:

“Aveți coșmaruri sau imagini intruzive legate de accident?”. Acestea includ visele tulburătoare, reluarea scenei în slow-motion, visare cu ochii deschiși în timpul zilei, imagini ce apar dintr-o dată și rămân mai mult timp în parcursul unei zile. Gândurile și stările nu sunt dorite și apar fără voia dumneavoastră. Ele pot fi de natură horifică și înspăimântatoare.

 “Aveți dificultăți în a conduce sau a călători de la momentul accidentului?”. Deși imposibilitatea de a mai urca la volan este rară, majoritatea victimelor trăiesc disconfort, teamă, stări de anxietate atunci când conduc un vehicul sau când sunt pasageri.

 “Vă gândiți la posibilitatea de a contacta un avocat sau de a da în judecată pe cei responsabili de  producerea accidentului?”. Partea legală a procesului de recuperare joacă un rol important deoarece crește încrederea în sine a victimei și redobândește sentimentul de control asupra cursului propriei vieți.

Psiholog clinician autonom

Luiza Brînză

http://www.gammainstitute.ro/ro/sanatate/gamma-clinic

 

Tags

copil
victima
accident rutier
daune
moral
parte vatamata
psiholog
psihoterapeut
ajutor specializat
gamma clinic psychology