Adaugă comentariu nou

Puterea vulnerabilitatii

puterea_vulnerabilitatii_0.jpgPuterea vulnerabilității
by psih. Adrian Stogrea

Empatizez profund cu toți cei cărora titlul de mai sus le provoacă o reacție contradictorie. Mult timp m-am simțit blocat în fața paradoxului mental generat de alăturarea celor două concepte care par să se excludă. De asemenea, am alunecat pe panta victimizării în încercarea de a-mi demonstra vulnerabilitatea (că așa cereau cărțile și cursurile) fără a renunța la protecțiile construite abil de-a lungul zecilor de ani. Da, este o mare diferență între a te declara neputincios, defect sau fără valoare și a admite că sunt situații sau interacțiuni care te pot face să te simți astfel. În cea de-a doua situație, concomitent apare și conștientizarea că ești responsabil pentru propriile trăiri și asumarea puterii de a acționa diferit.

Nu pot uita momentul în care, după ani de măcinare mentală în căutarea unei soluții corecte, am trăit experiența de a simți frica și slăbiciunea (inclusiv fizică) la un nivel inimaginabil pentru minte și, în același timp, o putere interioară care poate depăși orice limită autoimpusă. În câteva secunde, conceptul din titlu a devenit un adevăr imprimat adânc în fiecare celulă a corpului.

Marea majoritate a oamenilor a experimentat (mai ales în copilărie) momente de vulnerabilitate care au lăsat urme adânci în suflet. Evenimente în care durerea emoțională a părut insuportabilă și poate că nu a fost nimeni care să fie alături în acel moment extrem de greu. Poate te-ai simțit singur sau chiar respins și umilit, vinovat sau rușinat pentru trările tale. Forțat să treci singur prin acea experință, se poate să fi decis că nu vei permite să mai trăiești niciodată ceva asemănător. Să fi tras concluzia că lumea este un loc periculos și că singura soluție este să te inchizi și să te protejezi, sau că poate e ceva în neregulă cu tine și că ar fi bine să nu lași pe nimeni să se apropie suficient cât să vadă cumplitul „adevăr” despre tine. Sunt soluții ale copilului rănit care par a avea mult sens în acel moment, dar care duc la multă suferință pe termen lung. Închizându-ne inima, ne ucidem și visele, creativitatea, puterea interioară și forța creatoare, iar relațiile devin superficiale și neîmplinitoare.

Vulnerabilitatea nu are nicio legătură cu definiția pe care o găsim in Dex, nu înseamnă să te lași copleșit de slăbiciune și de frică, să te faci mic cu speranța că poate, poate nu vei fi rănit din nou. E tocmai opusul, să dai glas copilului rănit odinioară, să ai curajul să ceri ce i se cuvine, să exprimi clar ce îți dorești și ce meriți să primești fără a fi nevoit să faci ceva pentru asta, să admiți că îți este frică și totuși să acționezi, să-ți recunoști  greșelile și să fii iubit în continuare, să vorbești despre visele tale chiar dacă nimeni altcineva nu crede în ele.

În spatele celor mai mari frici se găsesc cele mai prețioase resurse. (Re)conectându-ne la aparenta slăbiciune a copilului din noi, găsim puterea și energia de a ne materializa visele. Îți poți imagina viața ta fără povara tuturor armurilor pe care le-ai cărat zeci de ani, fără toate limitările pe care ți le-ai creat cu speranța că te vei simți un strop mai în siguranță și un pic mai acceptat de ceilalți? E adevărat,  presupune curaj să îți dai voie să simți din nou frica și să crezi că acum poate fi altfel. Dar, ce ai de pierdut? Să rămâi singur...cum deja simți că ești...Și dacă poate fi altfel, dacă poți să dai un alt sens vieții tale?

Vrem să răspundem împreună acestor întrebări marți, 20 iunie, de la ora 18, în cadrul workshopului „Puterea vulnerabilității”. Nu promitem miracole, nici soluții infailibile, dar cu siguranță promitem și te provocăm la câteva ore de autenticitate, de a fi noi înșine, fără măști, fără armuri, doar cu fricile, limitele și visele noastre. Concluzia îți va aparține.

Cu emoție și entuziasm,
Psihoterapeuți de famile și cuplu Lavinia Gîtlan și Adrian Stogrea
https://www.gammainstitute.ro/ro/blog/puterea-vulnerabilitatii

Tags

vulnerabilitate
frica
supravietuire
creatie
singuratate
minte
putere
copil interior
oboseala
emotie
Gamma Institute
gamma clinic psychology
psihoterapeut bun in iasi
psihoterapie sistemică de familie și cuplu