Adaugă comentariu nou

Despre emotii si exprimarea lor

emotion-icon-3d-hd-moving-wallpaper-3-1_0.jpgDespre emoții și exprimarea lor
By psih. Raluca Ferchiu

De multe ori se întâmplă să (re)acționăm fără să conștientizăm în profunzime ce ne-a determinat reacția sau comportamentul, care a fost gândul din spate sau ce emoție am simțit. Și concluzionăm că am luat decizii sau am acționat sub imperiul emoțiilor. Dar cât de bine ne cunoaștem de fapt emoțiile? Cât de mult suntem obișnuiți să reflectăm la ceea ce simțim pe parcursul unei situații dificile? Poate fi greu să identificăm cu acuratețe ceea ce simțim. E bucurie sau entuziasm? E furie sau frică? Sau tristețe? E dificil și pentru noi, adulții să facem asta, dar oare cum e pentru un copil sau pentru un adolescent, care are senzația că toate se derulează în viața sa la o intensitate de necontrolat?

În adolescență, emoțiile sunt trăite mult mai intens, gândurile care pendulează de la un pol la altul, determină emoții puternice și, de aceea, comportamentul adolescenților e confuzant pentru un adult care se întreabă cum se poate ca adolescentul său să simtă ceva despre un anumit lucru, iar a doua zi, emoția lui să se schimbe radical.

Adevărul este că nu ne cunoaștem emoțiile pentru că nu suntem învățați, obișnuiți să vorbim despre ele. Poate că în ziua de astăzi, la ciclul primar se fac ore de dezvoltare personală în care se vorbește despre emoții, dar majoritatea adulților, părinților nu au avut parte de așa ceva. Și atunci, cum poți, ca părinte, să-ți încurajezi copilul să-și conștientizeze și exprime emoțiile într-un mod sănătos, când nici tu, ca adult nu știi cum să faci acest lucru?

Poate că ar fi interesant să învățăm de la copii și adolescenți câte ceva despre emoții; pentru că, dacă îi întrebăm, descoperim că ei știu foarte multe lucruri, pe care nu neapărat le învață la școală, ci le observă din comportamentul și reacțiile celor din jur. Pentru că da, copiii și adolescenții sunt cei mai fini observatori ai celor din jur, fiind plini de curiozitate și dorință de cunoaștere. Așa că, întrebând un grup de preadolescenți, ce cred ei despre emoții, iată ce am aflat:

  1. Nu există emoții bune sau rele
  2. Ceilalți nu pot înțelege întotdeauna emoțiile noastre, dacă nu le exprimăm
  3. Emoțiile depind și de natura relațiilor cu ceilalți
  4. Există mai multe moduri în care o emoție poate fi exprimată
  5. Nu putem exista fără emoții
  6. Prin emoții ne conectăm cu ceilalți
  7. Exprimarea emoțiilor determină și exprimarea emoțiilor celorlalți
  8. Fiecare emoție are rolul ei
  9. Emoțiile ne fac oameni, altfel am fi roboți
  10. Emoțiile pot fi exprimate și altfel decât prin vorbe (ex. artă)

Sunt niște concluzii foarte profunde și, ca adulți, nu ne gândim la maturitatea cu care copiii privesc lucrurile și observă ce se întâmplă în viața lor. Cum ar fi dacă am reflecta în fiecare zi la ceea ce simțim? Cum ar fi dacă am face o listă de concluzii despre emoții, pe care le-am extras în urma experiențelor prin care am trecut și am vorbi deschis despre ele? 

Cu drag,
Psihoterapeut Raluca Ferchiu
Gamma Clinic Psychology by Gamma Institute
https://www.gammainstitute.ro/ro/sanatate/servicii-psihologie

Tags

emotii
tristete
furie
frica
iubire
veselie
incredere
comportament
gandire
maturitate
adolescenta
Gamma Institute
gamma clinic psychology
psiholog bun in iasi
psihoterapeut
psihoterapie sistemică de familie și cuplu