The Maze of Change - Training International (Erasmus+)

maze_of_change_poster_0.pngScopul principal al proiectului "The Maze of Change: Nonformal education for re-writing life stories" este cresterea calitatii serviciilor oferite tinerilor in situatii de schimbari majore la nivel personal si social si adaptarea metodelor nonformale la situatiile neprevazute de la nivel macro social. Acest scop va fi atins prin intermediul a 3 obiective specifice:
O1. Dezvoltarea competentelor a 18 lucratori de tineret din cadrul a 6 organizatii europene, pentru a ajuta tinerii sa faca fata procesului de piedere a viitorului imaginat, prin dezvoltarea abilitatii de a crea scenarii de viata pozitive, proactive si implementabile in viitorul imediat, chiar si in conditia unui context stresant la nivel social, prin intermediul metodelor de invatare nonformala inovative, precum metafora terapeutica si abordarea narativa.
O2. Imbunatatirea calitatii programelor de dezvoltare personala pentru tineri, prin dezvoltarea unei metodologii de lucru inovative, prin metafora terapeutica si alte metode de invatare nonformala, care sa conduca la o adaptare mult mai rapida a tinerilor la situatiile de viata neprevazute si la o flexibilitate in gestionarea planurilor la nivel personal si profesional.
O3. Cresterea capacitatii organizationale a 6 organizatii din 6 tari europene (Romania, Spania, Portugalia, Turcia, Polonia si Cipru) de a oferi suport si educatie nonformala pentru reconstrictia vietii si planificarea la nivel personal si profesional, pentru tineri si pentru lucratorii de tineret. Grupul tinta pentru acest obiectiv este dublu, deoarece si lucratorii de tineret se confrunta cu aceleasi dificultati si mai intainte de toate, ei sunt cei care au nevoie de sprijin pentru a integra situatiile neprevazute de viata, pentru a intelege procesul si ca mai apoi, sa poata implementa schimbarile propuse, ajutandu-i si pe tineri sa-si schimbe perspectiva.
Problema de la care a pornit ideea acestui proiect este cea a situatiei actuale la nivel international - a pandemiei de Cobid-19 care a determinat schimbari majore si un context stresant pentru toata populatia. Prin acest proiect, avem in vedere strict problema tinerilor in a-si gestiona emotiile si a integra acest eveniment in viata lor, ca pe un eveniment provocator, ce determina schimbari si noi achizitii de abilitati, mai mult decat ca pe un eveniment catastrofal, care determina pierderea viitorului pe care ei si l-au imaginat in plan personal si profesional. Problemele cu care se confrunta tinerii in aceasta perioada sunt simptomele de anxietate, depresie, atacuri de panica, demotivare si neimplicare in actiuni planificate deja, conflicte si probleme in relationare etc. Problemele cu care se confrunta lucratorii de tineret sunt in principal lipsa de implicare a tinerilor in activitati, lipsa lor de motivatie in a-si continua planurile si activitatile planificate deja, dar si dificultatea de a gestiona emotiile foarte puternice ale acestora (furie, frustrare, tristete).

Una dintre principalele activitati din cadrul proiectului este Trainingul International "The Maze of Change", ce va avea loc in format online, incepand cu data de 28 iunie 2021 si care este adresat persoanelor ce lucreaza cu tinerii in procesul de dezvoltare personala si care doresc sa-si imbuntateasca abilitatile de aplicare a metodelor de invatare non-formala in acest proces. La acest curs vor participa lucratori de tineret din 6 tari partenere: Romania, Spania, Portugalia, Polonia, Cipru si Turcia, iar programul cursului este impartit pe doua parti: 28.06 - 1.07. 2021 (partea 1, luni-joi) si 5-8.07.2021 (partea 2, luni - joi), orele 13.00 - 18.00 (cu pauza de o ora, 15 - 16). 

Cine se poate inscrie la curs?
Echipa Gamma va fi reprezentata la acest curs de 5 persoane, iar pentru inscriere sunt necesare urmatoarele conditii:
- varsta peste 18 ani
- cunostinte nivel mediu/avansat de limba engleza (conversational)
- cunostinte despre educatia non-formala si despre procesul de dezvoltare personala a tinerilor
*Cursantii Scolii Sistemice de Formare au prioritate in procesul de selectie. 

In urma training-ului international "Maze of Change", a fost elaborata o brosura cu metode de lucru non-formale, ce are in prim plan abordarea, de catre tineri, a procesului de pierdere a viitorului imaginat, proces declansat de pandemia de Covid-19. In interiorul brosurii, pot fi gasite activitati ce pot fi adaptate si derulate cu tinerii, dar si informatii utile referitoare la abordarea psihologica a pandemiei si a efectelor acesteia. Puteti descarca brosura de AICI

Echipa Gamma Institute