Proiectul „Change the story! Schimbarea vine de la TINEri!” este un proiect implementat de Asociația Institutul de Cercetare și Studiul Conștiinței Cuantice – Gamma Institute din Iași, iar principalul scop este de a crește nivelul de implicare a copiilor și tinerilor în conștientizarea și implicarea în rezolvarea problemelor stringente cu care se confruntă. În acest proiect, ne referim în mod specific la problema violenței și a bullying-ului în mediul școlar. Scopul proiectului este acela de a dezvolta un model de interventie pentru copii si tineri, in rezolvarea problemelor din problemelor din propria comunitate prin derularea unei campanii de informare si preventie a fenomenului de bullying. Informarea va fi realizata in cascada, cei mai mari invatand cum sa-i informeze pe cei mai mici, in legatura cu o anumita problema din comunitate. Acest scop implica cresterea nivelului de implicare a elevilor in rezolvarea propriilor probleme din societate.
Obiective
O1. Instruirea a minim 300 de elevi si tineri asupra combaterii violentei si a bullyingului in mediul scolar
Acest obiectiv se refera la cresterea gradului de implicare a elevilor din municipiul Iasi in reducerea nivelului de violenta si a comportamentelor de bullying din mediul scolar, pe perioada a 10 luni de instruire si informare.
O2. Dezvoltarea unui sistem in cascada de implicare a tinerilor in rezolvarea unei probleme specifice cu care se confrunta.
Acest obiectiv se refera la cresterea gradului de constientizare si informare a minim 300 de elevi din clasele I-XII din mun. Iasi asupra modului in care pot organiza campanii in cascada de rezolvare a unei probleme specifice cu care se confrunta (in acest caz aplicat la bullying), pe o perioada de 10 luni.
Obiectivul de dezvoltare organizatională: Dezvoltarea capacitatii organizatiei noastre de a sustine campanii de preventie a problemelor psihologice cu care se confrunta comunitatea locala la un nivel mult mai extins decat in prezent.
Prin acest obiectiv dorim sa facem vizibile aceste servicii psihologice ca fiind unele de incredere, nonpatologizante, ce pot schimba mentalitatile care ii impiedica pe tineri sa se implice in mod activ in rezolvarea problemelor cu care se confrunta la nivel personal, familial sau comuni.
Până în acest moment, proiectul s-a derulat conform graficului propus încă de la început, sesizându-se un nivel foarte ridicat de implicare din partea tuturor celor care au participat la activități: au fost selectați 11 studenți ca promotori antibullying în liceele din Iași, au fost instruiți 11 elevi ca promotori antibullying, și au participat la workshop-urile de informare și prevenție a fenomenului de bullying, un număr de 263 elevi din 5 instituții de învățământ din Iasi, în cadrul a 26 de workshop-uri. Proiectul vine în comunitatea locală cu idea implicării directe a celor afectați de o anumită problemă, în sensul în care aceștia să înțeleagă modul în care și acțiunile sau gândurile lor influențează menținerea problemei. Intervenția proiectului pentru a diminua fenomenul de bullying în mediul școlar s-a făcut prin munca a 3 consilieri de tineret care au elaborat curricule specifice vârstei elevilor și studenților beneficiari și au integrat cunoștințele de psihoterapie sistemică, concepând activități și exerciții prin care participanții să simtă modul în care pot interveni pentru a ieși din această situație dificilă. Astfel, au fost concepute 4 curricule diferite pentru workshop-urile adresate studenților, elevilor de liceu, elevilor de gimanziu și elevilor din ciclul primar de învățământ.
De asemenea, în toate aceste activități, au fost implicate cadre didactice din cele 5 instituții partenere în care s-a intervenit până acum, purtându-se discuții despre problemele specifice din școală și despre modul în care intervenția proiectului se poate îmbina cu acțiunile de intervenție de la nivelul școlii (majoritatea persoanelor de contact/responsabile din instituțiile de învățământ fiind consilieri școlari și confruntându-se în mod direct cu această problematică).
Toate acțiunile proiectului au fost disseminate și promovate la nivelul municipiului Iași și nu numai, existând o strategie de promovare prin prezența constantă în mediul online frecventat de grupul țintă – site-uri, rețele de socializare. Atfel, proeictul are o pagină de facebook și un grup de discuție online a elevilor beneficiari, pe care sunt postate în mod constant, articole scrise de consilieri, studenți, voluntari, și la care foarte multe personae au acces, prin intermediul rețelei extinse de personae interesate de activitățile institutului (articolele sunt distribuite de pe pagina de facebook a proiectului si pe cele 4 pagini ale Institutului și pe cele 30-40 de grupuri în care institutul este active). De asemenea, la toate evenimentele organizate de Gamma Institute, proiectul este prezentat și promovat.
Iata brosura elaborata in cadrul proiectului Change the Story: