Servicii oferite de Livia Cătălina Băeţica

Programul „Creez o viață sănătoasă și armonioasă”

livia_0.jpgMă adresez persoanelor cu simptome psihosomatice și folosesc o metodă terapeutică integrativă care îmbină psihoterapia cu lucrul corporal și cu terapiile alternative. Scopul este ca persoana să ajungă la o stare de bine, de echilibru și la armonizarea corpului, psihicului și laturii spirituale.

Prin  simptome psihosomatice se înțelege:

  • Simptome fizice care sunt rezultatul factorilor psihologici (somatizări, de ex. dureri de cap, de stomac)
  • Afecțiuni medicale cu componentă psihologică (ex. astm bronșic, hipertensiune arterială, ulcer/gastrită, colonul iritabil, diabet, cancer, afecțiuni dermatologice, alergii)
  • Boli somatice cu impact psihologic profund, prin stresul cauzat persoanei și familiei (ex. hepatită cronică, SIDA)

În ultimii ani tot mai mult a fost  conștientizată implicarea laturii psihologice în crearea acestor simptome. Psihicul și corpul sunt două sisteme interconectate, care se influențează reciproc. De aceea, afecțiunile fizice pot avea cauze psihologice:

  • Cauze emoționale: traume, stres prelungit, conflicte psihologice, emoții neexprimate sau reprimate
  • Modul de gândire: starea permanentă de nemulțumire, centrarea pe aspectele negative sau pe eșecurile și greșelile proprii și ale altora
  • Un anumit tip de personalitate se poate asocia cu o afecțiune psihosomatică. Astfel, bolile cardio-vasculare se dezvoltă de cele mai multe ori la persoane ambițioase, foarte active și intolerante, iar ulcerul apare la persoanele timide, îngrijorate, cu un sentiment sporit al datoriei.

Psihoterapia este direcționată spre tratarea factorilor psihologici ai bolii, recunoscând impactul corpului asupra minții și a minții asupra corpului.

Programul terapeutic abordează integrativ cele trei planuri: psihologic (cognitiv, emoțional), fizic și spiritual:

  1. Boala ca șansă – identificarea mesajului transmis de către corp
    Bolile sunt un semnal al corpului nostru fizic, care ne arată că am făcut o anumită greșeală la nivelul gândirii, simțirii sau relaționării cu ceilalți. În momentul în care conștientizăm eroarea făcută se poate lucra pe adevărata cauză a bolii pentru obținerea vindecării.
  2. Exprimarea emoțiilor, având în vedere că în unele cazuri cauza afecțiunii psihosomatice este emoțională (traume, stres prelungit, conflicte psihologice, emoții neexprimate sau reprimate)
  3. Asumarea responsabilității pentru propria vindecare
    Înţelegând rolul influenţelor psihice în apariţia şi manifestarea unei boli, întrebarea importantă este cum pot fi diminuate aceste influenţe. Descoperind cum am contribuit, fie conştient, fie inconştient, la apariţia şi dezvoltarea bolii, vom putea participa conştient şi la procesul de vindecare.
  4. Schimbarea la nivel cognitiv
  • Corectarea programelor mentale care determină boala
  • Implementarea programului sănătății
  1. Tehnici de intrare în contact cu corpul și Sinele (tehnici de relaxare, de respirație, meditația)
  2. Tehnici de lucru pe corpul fizic
    Alături de schimbarea gândurilor și emoțiilor, acționând asupra corpului prin diferite tehnici persoana își poate regăsi energia, armonia și sănătatea.
  • Schimbarea stilului de viață pentru promovarea sănătății (consiliere în nutriție, hidratare, detoxifiere)
  • Masaj abdominal Chi Nei Tsang / Original Feeling Touch – ajută la „digerarea” emoțiilor și acceptarea vieții
  • Masaj de relaxare și terapeutic (pe meridiane energetice), Reflexoterapie, Reiki
  • Qi Gong și Tai Chi – exerciții fizice pentru echilibrare energetică și gestionarea emoțiilor și stresului
  • Terapii complementare – Recomandări de fitoterapie, aromaterapie, cromoterapie
  1. Iubirea de sine și autoacceptarea necondiționată.  Iertarea
  2. Terapie de cuplu și familie – pentru implicarea familiei în susținerea clientului, pentru schimbarea patternurilor de interacțiune care mențin simptomele psihosomatice