Adevăratele bijuterii ale printesei

basme_0.png

Între adulți și copii este o mare diferență: copilul crede foarte mult că totul e posibil, iar adultul este convins că aproape totul e imposibil. Te regăsești aici? Atunci citește cu copilul tău acest basm. Copilul interior va reacționa imediat!

Era odată, mai demult, o prințesă mică și foarte frumoasă, care trăia impreună cu părinții ei, regele și regina. Locuiau într-un palat minunat. Micuța prințesă era foarte fericită. Ea avea o comoară într-o casetă, în care păstra niște bijuterii strălucitoare de-ți luau ochii, nu altceva. Erau acolo nenumărate lănțișoare, brățări și inele care sclipeau, reflectând toate culorile curcubeului. Toate bijuteriile erau din aur și argint, foarte meșteșugit alcătuite. Trebuie să știm că micuța prințesă ținea într-un mod cu totul special la caseta cu bijuterii, pentru că erau numai ale ei și nimeni nu mai avea una la fel. De aceea, oriunde mergea, ea își lua neapărat și caseta cu bijuterii.

Într-o zi însă, nu se știe cine a ascuns caseta prințesei. Biata prințesă se simțea foarte nenorocită, pentru că îi dispăruse caseta și nu știa cum ar fi putut face să o primească înapoi. Era atât de dezamăgită și de supărată, încât a încetat să mai râdă, a încetat să se mai întâlnească și să se mai joace cu prietenii ei. Stătea tot timpul posomorâtă și închisă în cameră. Cu un cuvânt, prințesa se schimbase de tot. Mama ei, regina, a întrebat-o de mai multe ori ce s-a întâmplat, dar ea nu știa cum să-i explice că cineva i-a ascuns caseta cu comoara. Și prințesa nu mai avea chef de nimic.

Într-o noapte, în timp ce plângea disperată în camera ei, i-a apărut în fața ochilor zâna ursitoare care a întrebat-o:

 - Ce ți s-a întâmplat micuță prințesă?
 - Cineva mi-a ascuns bijuteriile, a suspinat prințesa cea mică. Nu știu deloc cum să fac să le găsesc.

Auzind acestea, ursitoarea a zâmbit și a făcut peste prințesă un semn magic cu bagheta ei fermecată, zicând:

 - Ceea ce vrei tu să găsești se află chiar în tine însăți. Privește cu atenție înăuntrul tău și vei găsi adevăratele bijuterii la care trebuie să ții. Mulți nu-și dau seama că au această putere de a se privi pe dinăuntru. Ei nu se uită niciodată înăuntrul sufletului lor, așa că nu se cunosc și nu știu ce calități au, calități care sunt mai prețioase decât orice bijuterie. Dacă ții la propria ta ființă, cu toate calitățile pe care le ai, vei avea puterea să te vezi cu ochii minții tale. Semnul magic pe care l-am făcut asupra ta te va ajuta să descoperi acest lucru.

Apoi zâna iși luă rămas bun și dispăru deodată, tot așa cum apăruse.

În chip minunat, exact după prevederile zânei ursitoare, mica prințesă a descoperit cum să se uite cu ochii minții înăuntrul propriului său suflet și să descopere acolo o comoară cu torul deosebită de bijuteriile din casetă. Din ziua aceea, a părăsit camera în care se inchisese când era supărată și i-a căutat pe ceilalți copii, cărora să le dăruiască prietenia ei. Din acel moment, plină de fericire că și-a recuperat adevărata comoară, mica prințesă n-a mai permis nimănui să i-o fure din suflet, iar toți ceilalți o iubeau foarte mult pentru bunătatea și prietenia ei.

Adaptare după The prince and the treasure, de Nancy Davis - Sempronia Filipoi

De la Diana Ciubotaru psihologul din Iași

 

            

           

 

Tags

psiholog diana ciubotaru
ssf
dezvoltare personala
copii
basm
printesa
comoara
bijuterii
dezamagit
suparat
ursitoare

Adaugă comentariu nou