Am emotii! Ce ma fac?

livia_2.jpgAm emotii! Ce ma fac?
by Psihoterapeut Livia Băețica

Există cineva care nu are niciodată emoții înaintea unei întâlniri importante, a unui examen sau a unui interviu pentru un loc de muncă? Cu siguranță există și astfel de persoane, însă sunt puține.
Majoritatea dintre noi avem emoții, ceea ce este firesc atât timp cât suntem ființe umane. A avea emoții înseamnă a fi viu. Simți cum energia și viața curg prin tine. Emoțiile dau „sarea și piperul vieții”, indiferent că starea pe care o generează este plăcută sau mai puțin plăcută.

N-am auzit pe nimeni să se plângă că simte bucurie, entuziasm, bucurie. Însă să ai emoții înaintea unui examen devine o problemă. Dacă sunt prea mari este posibil să te blochezi și să nu dai ce e mai bun din tine în timpul examenului, să ai o performanță nu tocmai strălucită chiar dacă ai pierdut nopțile învățând. Deși folosim termenul generic de „emoții”, în astfel de cazuri este vorba despre teamă. Teama de eșec, teama că nu te vei descurca destul de bine, teama de necunoscut, pentru că nu știi de fapt ce te așteaptă.

Mărturisesc că și eu am emoții înaintea fiecărui curs sau training pe care îl țin. Și asta se întâmplă de vreo 7 ani încoace. Se pare că repetarea experienței nu m-a desensibilizat. Aceasta se datorează în parte și faptului că nu am făcut de fapt nimic să scap de aceste emoții. Îmi place să trăiesc emoții și dacă au o intensitate moderată chiar mă motivează, mă stimulează să mă mobilizez. Păi dacă n-aș avea nici o emoție mi-ar mai păsa cum iese trainingul pe care îl am de ținut? M-aș mai pregăti, mi-aș mai pune mintea la contribuție?

Așadar emoțiile sunt bune, mai ales dacă sunt în doza optimă. Problema apare când depășesc o anumită intensitate și nu le mai poți controla, ci te controlează ele pe tine. De exemplu, când te enervezi și te pierzi cu firea, ajungând să spui lucruri pe care le regreți. Sau când îți este atât de frică încât paralizezi sau te inhibi și nu mai reacționezi cum ți-ai dori.

Dacă emoțiile îți dau bătăi de cap, fie că te copleșesc și nu știi ce să mai faci, fie că îți consumi energia să le controlezi tu pe ele până ajungi să nu mai simți nimic, te invit să descoperim împreună cum poți să te împrietenești cu propriile emoții.

Cu drag,

Livia Băețica psihoterapeut de familie şi cuplu

http://www.gammainstitute.ro/ro/sanatate/servicii-psihologie

Tags

psiholog
emotie
examen
interviu
bucurie
entuziasm
teama

Adaugă comentariu nou