Martie 2013

Disputarea si desfiintarea monologurilor interioare irationale

Dupa detectarea si identificarea credintelor si monologurilor dvs. interioare irationale, scopul propriu este de a le disputa, a le provoca, a le desfiinta si a le raspunde cu putere. Inlocuirea credintelor si monologurilor interioare irationale cu unele rationale duce la succes si la descresterea nivelului anxietatii, furiei si depresiei.

Identificarea si desfiintarea credintelor si monologurilor noastre interioare irationale

Care este diferenta dintre credintele rationale si cele irationale? In general, credintele si monologurile interioare rationale va ajuta, pe cand credintele si monologurile interioare irationale sunt auto-sabotate (Corey, 1996; Nottingham, 1994). “Terapia rational-emotiva si comportamentala inseamna auto-ajutare eficienta” (Ellis, 1994, p.25).

Masurati-va conflictele pe Scara Richter a Casniciei - Stadiul trei

In acest stadiu sunteti atat de epuizat de certuri, incat incepeti sa cedati. Poate ca ati renuntat sa mai aduceti in discutie chestiunile care va deranjau, pentru ca va aflati intr-un proces de detasare psihologica. Poate ca visati la o legatura extraconjugala sau poate ca faceti planuri pentru viitor, iar aceste planuri nu-l include pe partenerul dvs. Acest proces este similar cu acela de acceptare a mortii unei persoane iubite. La inceput, sunteti furios, apoi va detasati si in cele din urma va impacati cu ideea. Incercati sa va convingeti sa nu mai fie atat de dureroasa.

Masurati-va conflictele pe Scara Richter a Casniciei

Primul semn ca disputa a scapat de sub control este numit din punct de vedere tehnic Stabilitatea conflictului, iar eu il numesc fenomenul Placii stricate. Va treziti ca puneti pe tapet mereu aceleasi probleme? Oricat de banale ar putea parea motivele, daca va certati in mod frecvent pornind de la aceleasi lucruri, atunci problema e grava. Cum se manifesta fenomenul Placii stricate?