Februarie 2014

Meditatia - Linistea mintii, observarea mintii

Meditația - Liniștea minții, observarea minții

meditatiaPentru început, lasă-ți corpul să-și găsească o poziție confortabilă și relaxată, iar privirea ta să caute un punct situat la nivelul ochilor tăi… Privirea ta, acum, se focalizează pe acel punct, fără să clipească, ca și cum ar vrea să îl țină suspendat… Când ochii obosesc, fă totuși un efort pentru a-i mai ține câteva secunde deschiși, iar dacă oboseala este mare, atunci pur și simplu lasă-i să se închidă când vor ei… dar tu menține privirea ațintită în acel punct, ca și cum pleoapele tale ar fi transparente… Apoi, joacă-te puțin cu acel punct. Imaginează-ți că privirea ta îl poate deplasa foarte puțin la stânga… la dreapta… sus… jos… sau chiar ar putea să-l îndepărteze de tine cât de mult poate.

Test fulger - calculează-ţi abilitatea de a-ţi asculta vocea interioară

infinite_being_small2_0.jpg

Pentru a vedea cât de mult asculți de intuiție, alege una din variantele de răspuns din partea dreaptă, iar la final adună totalul. La sfârșitul tabelului se află categoriile în care te-ai putea situa.

    Da Uneori Niciodată
1 Crezi că vocea ta interioară îți dă sfaturi bune? 2 1 0
2 Mai cauți o a doua opinie dacă doctorul tău iți dă un diagnostic/tratament pe care tu în mod intuitiv îl simți ca fiind corect? 2 1 0
3 Dai atenție unor simptome inițiale ale corpului – de exemplu oboseală sau simptome neobișnuite, inexplicabile? 2 1 0
4 În cariera ta acționezi mai degrabă bazându-te pe ceea ce te inspiră decât să iei decizii bazate doar pe logică? 2 1 0
5 Asculți mai degrabă de semne și coincidențe ciudate atunci când vrei să iei o decizie legată de carieră sau viața personală? 2 1 0
6 Dacă îți cauți un loc de muncă mai degrabă cauți ghidare interioară decât ghidarea cuiva din afară? 2 1 0
7 Dai atenție limbajului non-verbal al oamenilor când ești la întâlniri? 2 1 0
8 Îți asculți semnalele corporale și te îndepărtezi sau separi de oamenii care te secătuiesc de energie? 2 1 0
9 Dacă în mod spontan te trezești încrucișând brațele și dându-te inconștient un pas în spate în timpul unei interacțiuni la o întrunire, te observi și te întrebi ce s-a întâmplat cu tine? 2 1 0
10 Dacă ești atras sexual de cineva și vocea ta interioară iți spune “Păzea”, asculți mesajul și încetinești? 2 1 0
11 Când discuți în contradictoriu cu partenerul ce faci: “iei o pauză, respiri și te îndrepți către intuiție întrebându-te cum să ajungi la el înainte de a spune ceva ce vei regreta mai târziu?” 2 1 0
12 Dacă toată lumea spune că situația X sau persoana Y este bună pentru tine, dar intuiția ta spune “nu”, îți urmezi vocea dezamăgindu-i pe restul? 2 1 0
13 Dai curs mesajelor intuitive primite în timpul viselor? 2 1 0
14 Îți asculți intuițiile “Ah-ha” deși nu sunt întotdeauna  cum te-ai așteptat să fie? 2 1 0
15 Ești mai degrabă spontan decât genul care planifică în detaliu lucrurile? 2 1 0

Cum interpretezi rezultatul:

Pentru a calcula abilitatea de a-ți asculta vocea interioară, fă totalul numerelor care corespund răspunsurilor tale.

  • Un scor intre 20-30 sugerează că ai o aptitudine considerabilă de a avea încredere în intuițiile tale.
  • Un scor între 10-19 sugerează un nivel moderat.
  • Un scor de 9 sau mai mic sugerează că ești începător în exersarea comunicării cu Sinele.
  • Un scor zero indică faptul că, încă nu îți asculți cu regularitate Sinele, dar vestea bună este că poți începe de pe acum să îți accesezi în mod regulat această resursă.

Chestionarul este preluat de aici.

SAS - Proiectul GAMMA - februarie IV

imunitateFortificarea sistemului imunitar

Atunci când veți începe să vă locuiți corpul, veți observa alt beneficiu al acestei practici, vizibil în lumea fizică, și anume o fortificare considerabilă a sistemului imunitar. Cu cât aduceți mai multă conștiință în corp, cu atât sistemul imunitar devine mai puternic. Este ca și cum fiecare celulă se trezește și se bucură. Corpul iubește atenția acordată. Este și o puternică formă de autovindecare. Cele mai multe boli se strecoară pe nesimțite înăuntru atunci când nu sunteți prezent în corp. Dacă stăpânul nu este acasă, aici se instalează tot felul de caractere dubioase. Când vă locuiți corpul, oricărui oaspete nedorit îi va fi greu să pătrundă acolo.

SSF - Proiectul TERAPIA - februarie IV Practici narative în lucrul cu copiii

copii traumatizatiCum să le răspundem copiilor care au trecut printr-o traumă majoră – interviu cu Michael White

Când lucrăm cu copii care au trecut printr-o experiență traumatică majoră, ce ar trebui să avem în vedere?

“Atunci când vorbim cu copiii despre experiența lor traumatică, cel mai important aspect de care trebuie să ținem cont este siguranța. Mulți dintre copiii cu care lucrăm trec prin traume sau trăiesc, fizic vorbind, în contexte nesigure. Cei care lucrează cu copiii vor avea ca prioritate topica siguranței emoționale și fizice a copilului. Se mai pune problema siguranței și atunci când vorbim cu copilul despre experiența traumei.

SSF - Formare complementară în psihoterapie sistemică de familie și cuplu

formareCURS de Formare Complementară în Consiliere și Psihoterapie Sistemică de Familie și Cuplu acreditat de Colegiul Psihologilor din România 

Organizator: Școala Sistemică de Formare (SSF) Iași acreditată de CPR (RF -II - IS - 120 din 09.10.2012)  din cadrul ICSCC  

Inscrieri la telefon:   0741 093 131 sau e-mail:   contact@scoala-sistemica.ro  

Pentru București următorul grup în  27 - 28.02  - 01.03.2015- înscrieri deschise

Pentru Iași - înscrieri deschise.

Dezvoltare personală - Vreau să iert și să fiu iertat

iertareaSSF diviziune a ICSCC, organizează workshop-ul de dezvoltare personală, adresat publicului larg – “Vreau să iert și să fiu iertat”

Iertarea este un act care are un impact vindecător atât în plan emoțional cât și fizic.
Ca proces psihic are mai multe dimensiuni și, în mod spontan noi facem acest act atingând una sau două dimensiuni ale ei, și, în consecință, iertarea este făcută incomplet. Iertarea are o dimensiune emotională (și de aceea noi simțim eliberare când se produce) are o dimensiune cognitivă (și de aceea efectul ei este o senzație de clarificare mentală, de „val care se dă la o parte”, de ușurare în a vedea soluțiile sau a ști ce ai de făcut), și o dimensiune spirituală (de aceea efectul ei este trăirea unei stări de recunoștința față de Spirit sau comuniune cu Spiritul din tine.)
Iertarea este un act care se invață și efectul ei se descarcă în timp. Recunoașterea etapelor ei și lucrul cu tine in desfășurarea ei iți garantează atingerea marelui premiu: iubirea de sine și sănătatea pe toate dimensiunile fizic, mental, emoțional.

SAS - Proiectul GAMMA- februarie III

constiintaAuzi vocea Sinelui? Câteva secrete...

Astăzi vom vorbi despre principiile de bază ale viziunii conform căreia conștiința este baza a tot ceea ce există și din ea, se naște realitatea. Aceste reguli sunt încorporate în felul nostru de a privi lumea, și vor naște drept consecință, o anumită responsabilitate interioară față de propriile gânduri (pe care le crezi sau generezi) și vor permite “auzirea călăuzirii Sinelui”.

SSF - Proiectul TERAPIA - februarie III

adevarulNu există un singur adevăr

Postmodernism în psihoterapie – Realitățile sunt construite social și nu avem adevăruri unice la care să ne raportăm.

O premisă centrală a postmodernismului este că, la nivel social, nu există un singur adevăr esențial, despre cum ar trebui să funcționeze oamenii, familiile sau societățile. Sfaturile lui Erickson sunt congruente cu această idee. Iată ce spunea el în 1965 (1965/1980 pg. 223): 

SAS - Proiectul GAMMA - II

Revoluția ConștiințeiRecomandarea acestei săptămâni este lectura cărții “Revoluția Conștiinței”, o carte scrisă de Erwin Laszlo, Stanislav Grof și Petter Russell ce reprezintă transcrierea unei discuții ce s-a născut din pasiunea lor pentru această topică fascinantă, Conștiință – Univers – Umanitate.

Ken Wilber ne invită la lectura cărții punctând cele mai frumoase aspecte ale discuției și prezentând interlocutorii într-o manieră ce te provoacă și mai mult la studiul muncii lor.

SSF - Proiectul TERAPIA - februarie II

Proiectul TERAPIAAcest material continuă tema terapiei narative. Astăzi vom vorbi despre capacitatea de a fi în poziția de observator – abilitatea de a fi martorul tău sau “propriul tău auditoriu”, cum spun autorii. Este o abilitate ce se cultivă atât în terapeut cât și în client și duce, încet, încet la o nouă perspectivă ce se naște din mers: perspectivă ce dezvoltă noi alegeri sau opțiuni de transformare. 

Oamenii pot să reflecteze la propriile povești. Pot face asta împreună cu alte persoane prezente în sesiunea terapeutică, sau fiind doar ei. Întrebări de tipul: “Dacă e să ne uităm puțin în spate, la conversația noastră de astăzi, ce linii noi se dezvoltă din ea, din perspectiva ta?” sau “Când te uiți la tine, la felul în care ai gestionat problema acum 6 luni și la felul în care gestionezi problema și ceea ce faci acum, ce înveți despre tine?” – încurajează acest proces.

Atelier de transformare personală: dezvoltă-ţi o minte extraordinară

Atelier de transformare personala

 Atelierul se desfășoară la București, Universitatea Titu Maiorescu, Calea Văcărești, corpul M, etaj 1, sala 113 și va începe la ora 11:00.  
  
 Scopul atelierului 
  
 Prezentarea și experimentarea unei viziuni de transformare personală prin intermediul schimbării minții. Această schimbare permite alinierea ei cu corpul fizic, emoțional și spiritual, și crearea acelei unități interioare care da naștere sentimentului de putere și forță în manifestarea ta în lume. Imaginează-ți cum ar fi să te trezești în fiecare dimineață cu bucuria și curiozitatea de a experimenta ziua, indiferent ce aduce ea.