Octombrie 2016

Ce este logopedia?

poza_articol_anda_0.pngCe este logopedia?
by psiholog clinician Anda Murariu

Cei mai mulţi dintre copii se confruntă cu tulburări de limbaj. Fie vorba despre dislelie, balbism, rinolalie, afazia , alalia sau alte tulburări, o vizită la un specialist poate fi cea mai potrivită alegere.

Logopedul este specialistul care se ocupă cu diagnosticul şi tratamentul tulburărilor de limbaj şi comunicare. În prima faza, se creează relaţia terapeutică între logoped şi copil, pentru ca acesta să se simtă în siguranţă şi să fie obişnuit să colaboreze cu adultul.

Ce este logopedia?

poza_articol_anda_0.pngCe este logopedia?
by psiholog clinician Anda Murariu

Cei mai mulţi dintre copii se confruntă cu tulburări de limbaj. Fie vorba despre dislelie, balbism, rinolalie, afazia , alalia sau alte tulburări, o vizită la un specialist poate fi cea mai potrivită alegere.

Logopedul este specialistul care se ocupă cu diagnosticul şi tratamentul tulburărilor de limbaj şi comunicare. În prima faza, se creează relaţia terapeutică între logoped şi copil, pentru ca acesta să se simtă în siguranţă şi să fie obişnuit să colaboreze cu adultul.

Timp pentru o conexiune autentica cu copilul tau!

the-benefits-of-being-an-introverted-parent_source_stocksy_1.jpgTimp pentru o conexiune autentică cu copilul tău!
by psihoterapeut Raluca Ferchiu

De multe ori mă întreb cum ar fi dacă aș putea fabrica timp... să fac rost de puțin timp în plus... pentru mine, pentru cei dragi, pentru familie, pentru carieră etc. Nu-i așa că ar fi minunat, ca, de fiecare dată când nu îți ajunge timpul, să-ți poți face? Dar dacă am avea acest dar al fabricării timpului, probabil că ar dispărea entuziasmul, nerăbdarea sau motivația de a lupta pentru ceea ce ne dorim. Probabil că am profita de această putere într-un mod necontrolat.

Iar dacă ești mamă, cu siguranță ai simțit că vrei să ai această putere, că vrei să ai mai mult timp pe care să-l petreci cu copilul tău, nu neapărat făcând activități din lista lui ”trebuie”, ci activități în care nici tu, nici copilul tău să nu simțiți cum trece timpul și de care să vă amintiți peste ani. Mă refer la acele momente pline de jocuri, râsete, emoții, conexiune – într-un cuvânt, momentele care construiesc o relație autentică între voi doi, așa cum poate exista doar între o mamă și copilul ei.

Dansul apropierii sau cum “sa-ti intru in sange”

poster_dansul_apropierii_1.jpgDansul apropierii sau cum “să-ți intru în sânge”
Un workshop de intervenție pentru vindecarea intimității.

O problemă ce i-a frământat pe mulți dintre noi și continuă să ne intrige este cea a intimității – în cuplu, în doi, cu sine, cu familia, cu prietenii, cu orice ființă în ultimă instanță, avem grade diferite de intimitate.

Ce este intimitatea și de ce suntem atât de vulnerabili la ea? Este o calitate fundamentală a unei relații și este puternic influențată de felul în care ai fost crescut și de nivelul de încredere în celălalt sau ceilalți.

Ne-am propus în cadrul acestei întâlniri să aducem în atenția participanților o viziune simplă și creativă a dansului relației și a apropierii de celălalt. Pe parcursul workshopului vom aborda teme precum stilul de atașament, răni de atașament, vindecarea rănilor de atașament, disponibilitate pentru celălalt, putere de conectare, vulnerabilitate în doi, joacă în doi, cu alte cuvinte, să-i intri celuilalt în sânge… un moment de intimitate maximă cu celălalt.

Înscrie-te completând formularul: https://www.scoalasistemica.ro/inscriere-evenimente-ssf

Copilul meu trăiește cu frică. Cum pot să îl ajut să depășească o frică nefondată?

frica_1.jpgCopilul meu trăiește cu frică. Care e limita dintre o frică utilă și o frică exagerată? 
Cum pot să îl ajut să depășească o frică nefondată?
by psiholog Luiza Brînză

Temerile și fricile copiilor apar încă din primele luni de viață; ele pregătesc organismul pentru reacție de apărare, de luptă sau fugă, în situații periculoase. Acesta este un nivel de teamă util și considerat sănătos și de înțeles. Acest tip de frică este utilizat când învățăm copiii să nu traverseze strada prin locuri nemarcate sau nesemaforizate, să nu accepte dulciuri sau medicamente de la străini, să stea departe de foc ș.a.

Vreau timp cu copilul meu! Atelier de managementul timpului pentru mămici

poster_1_2.jpgVreau timp cu copilul meu!
Atelier de managementul timpului pentru mămici

Timpul este limitat, ziua are 24 de ore, timp în care ești femeie, profesionistă, soție/ parteneră și mamă. Modul în care reușești să faci față acestei provocări depinde de felul în care își conștientizezi resursele, de felul în care își folosești creativitatea pentru a da fiecăruei persoane importante din viața ta atenția și iubirea pe care își dorești din tot sufletul să le oferi. Înscrie-te aici!

Lansarea GAMMA KIDS: Departament dedicat părinților și copiilor

14233113_149788765471207_6193805168613573783_n.jpgLansarea GAMMA KIDS: Departament dedicat părinților și copiilor

Luni 17 Octombrie a avut loc Conferința de lansare GAMMA KIDS, un departament al Gamma Clinic Psychology, la care invitații au făcut cunoștință cu echipa de psihologi și au aflat despre agenda 2016-2017 cu workshop-uri pentru copii și părinți, dar și pentru adolescenți.

Tot luni au avut loc și workshop-urile gratuite: "Tu știi ce super puteri ai?" atelier de art-terapie pentru descoperirea potențialului creator, dedicat copiilor cu vârste cuprinse între 4-7 ani,  susținut de psih. Florina Pascariu și psih. Lavinia Gîtlan, "Eu, tu, noi!" permit copilului meu să se manifeste! Sociabil, îndraznet, entuziast! dedicat copiilor cu vârste cuprinse între 6-10 ani și părinților, susținut de psih. Luiza Brînză și  workshop-ul dedicat părinților "Copiii din spatele diplomelor. Găsește echilibrul dintre performanța și fericirea copilului tău!",  susținut de psih. Raluca Ferchiu si psih. Loredana Mândru. 
Am fost încântați să lucrăm împreună, copiii au fost receptivi la atelierele dedicate lor, au învățat să-și prezinte calitățile de eroi, și-au făcut prieteni și au plecat acasă mai încrezători și cu dorința de a ne revedea. 

Cu bau-bau la distractie! Cum ar fi dacă nu mi-ar fi frică?

copy_of_copy_of_copy_of_halloween_party.jpgCu bau-bau la distractie! Cum ar fi dacă nu mi-ar fi frică?  
by psiholog Luiza Brînză

Workshop-ul pentru copii  - Cu Bau-bau la distractie! Cum ar fi dacă nu mi-ar fi frică?  se adresează copiilor cu vârsta între 7 și 12 ani și  vizează dezvoltarea abilităților de identificare, conștientizare și ameliorare a stărilor de teamă. La această categorie de vârstă principalele provocări țin de teama de a fi respins (a nu fi acceptat în grupul de joacă, de studiu, de hobby ș.a). și teama de eșec  ( de a nu reuși într-o activitate importantă). Prin acest workshop ne propunem să prelucrăm stările de frică ce împiedică pe copil să își atingă scopurile! Înscrie-te aici!

 

Copilul meu se transformă în...adolescent!

adolescentino_poster.jpgCopilul meu se transformă în...adolescent!
by psihoterapeut Raluca Ferchiu

Programul Adolescentino  este un program de dezvoltare personală, adresat familiilor cu adolescenți, care cuprinde workshop-uri doar pentru părinții adolescenților, doar pentru adolescenți, și workshop-uri mixte, în care adolescenții împreună cu părinții lor lucrează pentru îmbunătățirea relației dintre ei.
Înscrie-te aici.

Despre copii si animalute (II)

copii_3_2.jpgDespre copii și animăluțe (II)
by psiholog clinician Diana Muntean

Când am ales ca fiica să dețină o pisicuță, mai încercasem deja variante cu un hamster și peștișori. Primul nu fusese "dresat" - de către posesorul anterior - să accepte un contact prietenos cu oamenii. Peștișorii, nici nu se pune vorba că ar fi interacționat într-un mod mai "sociabil" cu noi. Apoi solicitarea a venit clar și simplu: "mă simt cam singură, mi-aș dori un companion care să semene ca stil cu mine".  

Despre copii si animalute (I)

foto_2.jpgDespre copii și animăluțe (I)
by psiholog clinician Diana Muntean

Cu ani în urmă, o doamnă doctor româncă, plecată la muncă în Franța, m-a sunat să îmi ceară ajutorul referitor la starea sa de depresie, oboseală cronică și sentimentul dureros de singurătate pe care-l trăia. Nu dorea să ia în considerare o variantă medicamentoasă, psihoterapia costa scump și se plângea de lipsa de timp pe care și-ar fi permis să îl aloce unei abordări de durată. "Ok, atunci varianta cea mai eficientă, cu efecte rapide, este să vă luați o pisică!" Îmi amintesc și acum tonul din vocea ei care degaja un puternic scepticism. Nu știu dacă doamna și-a procurat un animal de casă până la urmă, însă recomand și acum cu încredere un animal domestic ca având efecte benefice, demonstrate, asupra sănătății noastre mentale, sociale și fizice. 

Ce spun cercetarile: Depresia la adolescenti

articol_2_cauzele_depresiei_la_adolescenti.jpgCe spun cercetările: Depresia la adolescenți
by Psiholog Florina Pascariu

Așa cum v-am promis în articolul anterior, astăzi am revenit cu câteva cercetări care identifică câteva din cauzele depresiei la adolescenți. 

Iată câteva dintre ele:

  •  Cercetările arată că problemele depresive în adolescență pot fi persistente și recurente și reprezintă o cauză potențială a psihopatologiei și a reglărilor psihosociale sărace în viața de adult. De exemplu în studiul “Evenimente stresante și probleme depresive la tineri”, se specifică faptul că evenimentele stresante ale vieţii dau naştere la probleme depresive în funcție de sensibilitatea adolescenţilor la stres, care este influenţată de o varietate de factori de risc genetici sau ambientali. Se consideră că depresia parentală este unul din factorii de risc care pot amplifica asocierea între o viaţă stresantă şi problemele depresive în adolescenţă. Astfel unul din rezultatele acestui studiu presupune că depresia parentală amplifică efectul evenimentelor stresante asupra problemelor depresive ale adolescenţilor.

 

Fii fericit! O minte sănătoasă și un plan bine stabilit

articol_1_fii_fericit.jpgFii fericit! O minte sănătoasă și un plan bine stabilit
by psiholog Florina Pascariu

Se știe bine faptul că deseori eșecurile în viață pornesc de la lipsa de încredere în sine, de la gândurile negative sau uneori din lipsa voinței. Și, se pare că lista cu factori declanșatori poate continua. Unul din profesorii mei spunea: „Ca să fii fericit, este de preferat să ai un vis, o speranță, un plan, să ai pentru ce te trezi dimineața!”.  Același lucru cred și eu, viața este făcută pentru a o trăi din plin, pentru a experimenta, a te bucura, a nu te lăsa condus de gânduri negative sau de o viață lipsită de proiecte/vise.

Serile de relaxare - Meditatie si imagerie dirijata

v3.jpgSerile de relaxare - Meditatie si imagerie dirijata

Serile de relaxare sunt întâlniri lunare în care ne conectăm la lumea noastră interioară și descoperim împreună noi modalități de a ne relaxa și de a ne încărca cu energie pozitivă pentru tot ceea ce ne dorim să facem. ”Meditație și imagerie dirijată” este cea de-a doua întâlnire din cadrul Serilor de relaxare, în care ne propunem să descoperim și să experimentăm beneficiile meditației, starea de relaxare profundă și să ne conectăm cu resursele interioare pe care să le punem în slujba îndeplinirii visurilor noastre. Înscrie-te!

Lansarea GAMMA KIDS - Vino sa te bucuri alaturi de noi!

poster_modificat.jpgGamma Institute te invită la evenimentul de lansare a departamentului GAMMA KIDS – un departament care dorește să susțină familia cu copii de orice vârstă să se dezvolte armonios și să câștige încrederea de care are nevoie pentru a evolua. Evenimentul de lansare va avea loc luni, pe 17 octombrie 2016, iar pe parcursul întregii zile vei avea ocazia să descoperi cu ce te poate sprijini echipa de profesionisti de la Gamma Kids in procesul de dezvoltare al familiei tale. Poți participa GRATUIT la Conferinta de lansarea GAMMA KIDS și la 3 workshop-uri pentru copii și părinți. Înscrie-te!

Coltul lui Alki: Astazi (poveste pentru copilul tau)

47539148_1.jpg

COLȚUL LUI ALKI: ASTĂZI
by psiholog Florina Pascariu

Astăzi am căzut din nou de la locul meu. Stăpânul mare a venit și m-a pus la loc. Am scâncit un pic, m-a învelit și m-a mângâiat pe cap. Are ochii roșii, mari și părul alb precum blănița mea. Și Stăpâna e la fel. Nu știu de ce plâng când se uită la mine. Doar Stăpânul tânăr zâmbește când îl latru sau mă alint și mă mângâie pe urechiușe. De ieri mă doare mai tare în piept. Astăzi nu am mai mâncat nimic. M-am tăvălit în iarbă și m-am scărpinat, dar nu mai pot să pășesc bine. Stăpânii sunt buni și îmi dau apa mai aproape. De când am buba asta aici, nici nu mai merg cum trebuie. Nici nu știu de când n-am mai sărit.