Decembrie 2017

Exercitiul saptamanii: Tu ce-ti doresti sa experimentezi de sarbatori?

notebook-and-pen-wallpaper-7843-8187-hd-wallpapers.jpgExercitiul saptamanii: Tu ce-ti doresti sa experimentezi de sarbatori?
by psih. Raluca Ferchiu

Sărbătorile se apropie și acesta este un bun prilej pentru a fi împreună cu cei dragi, pentru a celebra ceea ce am realizat în anul care se apropie de final și pentru a proiecta în viitor ceea ce ne dorim să experimentăm anul care vine. Dar, totodată, sărbătorile vin și cu un ”manual de instrucțiuni” pe care l-am primit de la părinți, familie, de la cei apropiați și care ne descrie, pas cu pas, ”ce se face” în această perioadă: cu cine să-ți petreci Crăciunul, cum anume să te simți, cum să vorbești cu cei din jur, pe cine să vizitezi sau pe cine nu, cu cine să te împaci dacă ești certat, sau care sunt lucrurile care, nici măcar de sărbători nu pot fi iertate. Dar ai citit vreodată cu atenție acest manual? Nu crezi că e momentul să-ți scrii tu propriul scenariu de sărbători?

The hero's journey

colaj_mobilitate_0.jpgThe hero's journey

During our lives, we leave several times from a place we call home at that time. Sometimes this "home" can be any situation that gives us a sense of security, and "going" means anything that takes us out of our comfort zone and provokes us in an astonishing and unknown way. This, often scares us, sometimes creates us anxiety and depression, preventing us from making a choice or building a strategy on which to act. A coherent process would help us to re-analyze our abilities, to realise our hidden powers, a process in which we clarify how to make decisions, how to act and creat alliances. But where do you find a therapeutic process of such complexity and depth?

 

Calatoria eroului

colaj_mobilitate.jpgCalatoria eroului 

De-a lungul vieții, plecăm de mai multe ori dintr-un loc pe care îl numim în acel moment acasă. Uneori acest „ acasă” poate fi orice situație care ne dă o senzație de siguranță iar „plecarea” poate însemna orice ne scoate din zona de confort și ne provoacă într-un mod neașteptat și necunoscut. De multe ori asta ne sperie, alteori ne crează anxietate și depresie, împiedicându-ne astfel să facem o alegere, să ne construim o strategie pe baza căreia să acționăm. Ne-ar ajuta un proces coerent cu ajutorul căruia să ne reanalizăm abilitățile, să ne dăm seama de puterile noastre ascunse, un proces în cadrul căruia să ne clarificăm modul de a lua decizii, de a acționa și de a crea alianțe. Dar unde găsești un proces terapeutic de o asemenea complexitate și profunzime?