Atingerea hranitoare

[[{"type":"media", "view_mode":"media_large", "fid":"296", "attributes":{"class":"media-image aligncenter size-medium wp-image-847", "typeof":"foaf:Image", "style":"float: left; margin-right: 10px;", "width":"300", "height":"151", "alt":"atingere1"}}]]Mamiferele au nevoie de contacte corp la corp pentru a se dezvolta normal. Studii de acum zeci de ani afirma ca atingerea afectuoasa sustine dezvoltarea fizica si emotionala. Puii de maimuta care sunt luati in brate de catre mamelor lor cresc si mai puternici decat cei ale caror nevoi fundamentale de hrana sunt indeplinite, dar care sunt lipsiti de afectiune. La iepurii hraniti cu mancare bogata in colesterol se depun mai putine gresimi la nivelul vaselor de sange daca li se permite atingerile de afectiune, in comparatie cu cei in custi curate, dar izolate.

Studiile referitoare la valoarea atingerii hranitoare confirma faptul ca piele este o poarta importanta catre farmacia noastra interioara. Avem nevoie de atingere pentru a supravietui si pentru a creste. Copiii nascuti prematur, tinuti in brate si leganati, iau in greutate cu 50% mai rapid si pot fi luati acasa cu aproape o saptamana mai devreme decat cei nestimulati tactil. Atingerea stimuleaza secretia de endorfine, reducand nevoia de medicamente analgezice la persoanele care se recupereaza dupa o operatie sau care se confrunta cu dureri datorate cancerului. S-a demonstrat ca masajul stimuleaza sistemul imunitar, imbunatateste digestia, reduce agitatia la unele persoane care sufera de Alzheimer si face sa scada tensiune arteriala.

Din perspectiva ayurvedica, aplicarea pe piele a uleiurilor pure din plante sustin eliminarea toxinelor din organism. In timpul programului de dezintoxicare de la Centrul Chopra pentru Starea de Bine, oaspetii au parte zilnic de tratamente ayurvedice pe baza de uleiuri din plante purificatoare si regeneratoare. Acest produs Panchakarma se recomanda sezonier ca mijloc de mobilizare a ama si de mentinere deschisa a canalelor de circulatie a energiei.

Un auto-masaj, abyhanga, este recomandat ca parte a unei rutine zilnice ideale. Procedura abyhanga este un obicei valoros, care sustine existenta. Necesitand doar cateva minute, el ofera beneficii pe tot parcursul zilei.

Afectiunea care circula

Atingerea afectuoasa contribuie la senzatia noastra de siguranta. Siguranta reduce nevoia noastra de automedicatie cu substante chimice de ameliorare a anxietatii, cu sau fara reteta. Ia-ti angajamentul constient de a-i atinge pe cei din viata ta, plin de afectiune si respect. Cere-le prietenilor si celor din familie sa te imbratiseze cu afectiune. Senzatiile placute si calde pe care le simtim cand intram in contact cu altcineva reflecta o cascada de placere care duce la schimbari fiziologice si biochimice care ne imbunatatesc sanatatea. Fii generos cu afectiunea ta. De ea beneficiezi tu si toti cei carora le impartasesti din atingerea ta afectuoasa.

David Simon, Deepak Chopra – Eliberarea de dependente

De la Diana Ciubotaru, psihologul din Iasi

Adaugă comentariu nou