Blogul Artei si Sanatatii

arte.jpgBlogul Artei și Sănătății

Astăzi aș vrea să vorbim despre beneficiile artelor în starea de bine a tuturor, dar mai ales a celor aflați în stări critice de sănătate .

Nu te-ai aștepta ca expunerea unor desene pe coridoarele unor spitale , introducerea unor sculpturi în parcurile spitalelor, poezii în săli de așteptare, încurajarea dansului (chiar și pentru cei care stau în scaune cu rotile) confecționarea de păpuși, până și proiecte de recondiționare a unor clădiri, să întărească credința că artele sunt un factor important pentru starea  de bine a comunității. Totuși se întâmpă așa. Dovadă sunt proiectele de acest fel realizate la noi în țară :

https://www.igloo.ro/articole/anima-sana-interventie-artistica-in-mediul...

http://www.prokid.ro/stiri/societate/lucrari_de_arta_pentru_sanatate-3364/ sau în strainătate: http://www.lapidus.org.uk/wp-content/uploads/2013/12/International-Confe...

Anumite proiecte în alte țări au fost desfășurate astfel - îngrijirea persoanelor în vârstă în Japonia (după cutremur),  bunăstarea prin cântec în Noua Zeelandă, proiecte naționale și regionale în Australia și Norvegia, arte bazate pe muncă în Finlanda, o abordare meditativă a  artelor creative în China, pentru a a numi doar câteva - au dat hrană pentru gândire și idei noi pentru căile de urmat  în acest domeniu.

Acest sentiment de a aduce "pacientul" într -o arenă în care acesta se poate simți conectat spre a găsi părți din el însuși pline de speranță,  a unit împreună  un  grup de practicieni  de ,,dans - pentru – bunăstare”. Avem aici două mărturii:

  •  În cercetarea lui Dr. Sarah Houston la Universitatea din Roehampton, o pacientă cu PD rezumă după cum urmează : " Este foarte important că trupul meu are de a face cu ceva destul din nou". Aceeași femeie a spus : ,,dansul a făcut-o să se simtă "minunat" și "frumoasă din nou", iar acest lucru a fost mai important pentru ea decât orice altceva. Dr. Houston a menționat că studiile universitare tind să se uite la efectele de exercitare la nivelul mușchilor scheletici mai degrabă decât la nivelul frumuseții, dar poate că omit ce-i mai important.
  • Un expert care conducea un atelier de Tango pentru grupul cu boala Parkinson a menționat că atingerea este atât de importantă pentru ființele umane și a vorbit despre beneficiul terapeutic al partenerului de  dans, în timp ce un expert a cărei clasă suplimentară de dans are loc în mijlocul unui  bloc operator a spus că o intervenție chirurgicală în care se  vizionează dansatorii pare noroc pentru toată lumea și model de o bucurie holistică a sănătății și a mișcării.

Considerăm că artele au o importanţă crucială în inducerea unor schimbări pozitive  și psihologice în rezultatul clinic, în reducerea consumului de medicamente, în scurtarea numărului de zile de spitalizare, în îmbunătăţirea abilităţilor observaţionale ale profesioniștilor din sănătate și creșterea satisfacţiei profesionale, în dezvoltarea unei empatii mai profunde între cadrele medicale și pacienţi și însoţitori. Incluzând valenţele sale educative, că în acest proiect, artele contribuie la sentimentul de siguranță și control al pacienţilor în relaţie cu mediile de sănătate.

Conchidem că artele contribuie la dezvoltarea unor medii sustenabile de tratament, în care pacienţi, însoţitori, cadre medicale se susţin reciproc și sunt susţinuţi de prezenţa și valenţele artei. Mai există un beneficiu secundar: un cadru de încurajare a pătrunderii artei în mediile de sănătate și tratament și în același timp de sprijinire a artiștilor și creaţiei artistice, practică deja tradițională în alte țări europene și în lume.

Cu drag,
Mihaela Macovei
Gamma Clinic Psychology
http://www.gammainstitute.ro/ro/sanatate/servicii-psihologie    

 

Tags

psiholog
sanatate
proiect
desen
cantec
bunastare
parkinson
studiu
dans
miscare
holistic

Adaugă comentariu nou