Cand viata iti da lamai, fa-ti o limonada! Si neaparat ia-ti si-un sezlong!

cojan_mihaela_0.jpgCând viaţa îţi dă lămâi, fă-ţi o limonadă! Şi neapărat ia-ţi şi-un şezlong!
by  psihoterapeut în supervizare Mihaela Cojan

Sunt perioade în care viaţa parcă merge pe dos. Parcă nimic nu-ţi iese şi parcă totul e împotriva ta. Încerci şi încerci diverse lucruri pentru a depăşi cât mai repede şi bine greutăţile dar uneori ele se încăpătânează să persiste, să se prelungească şi să se tranforme în zile lungi de lupte, obstacole şi frustrări. Până şi cel mai pozitiv şi puternic om poate ajunge să fie apăsat de aceasta prelungire a neputinţei personale de a schimba lucrurile aşa cum îşi doreşte.

Atunci când viaţa ne oferă lămâi avem întotdeauna de ales. Prima reacţie a celor mai mulţi dintre noi este desigur să ne strâmbăm şi să gustăm acreala. Stomacul ni se strânge, gura se face “pungă” şi simţim dezgust, amăreala, dezamăgire şi tristeţe. Nimeni nu-şi doreşte o viaţă amară sau acră. Urmatorul pas este să te înfurii, să cauţi vinovaţii şi să te plângi. În funcţie de antrenamentul şi rezistenţa psihică a fiecăruia, aceasta etapă este mai scurtă sau mai lungă, cert este ca ea trece şi ne apucăm să ne facem un plan de bătaie. Ce putem face pentru a schimba lucrurile? Pentru a rezolva problema şi a depăşi situaţia dificilă? Şi de cele mai multe ori reuşim să o rezolvăm cu brio.

Dar sunt şi situaţii ce nu se pot rezolva cu una cu doua. Uneori cu cât încerci mai mult, cu atât mai rău faci. Lucrurile parcă se complică mai mult, situaţia devine din ce în ce mai greu de suportat iar tu începi să vezi negru în faţa ochilor. Pur şi simplu ai încercat tot ce se putea, ai facut tot ce depindea de tine, şi tot degeaba. Ai senzaţia că te scufunzi mai mult, mai adânc în sfera neputinţei şi lipsei controlului. Dacă ştii că ai facut tot ce puteai face, iaraşi ai de ales cum mergi mai departe - poţi reveni la furie, învinovăţire şi autovictimizare sau ai putea încerca ceva poate nou pentru tine: aşeaza-te în cel mai comod şi linistit loc pe care îl ai la îndemana (preferabil un şezlong undeva în natură), prepară-ţi băutura preferata (preferabil un ceai aromat) şi priveşte cerul. Priveşte lumea, priveşte iarba, copacii, ascultă păsările, urmareşte viaţa ce se desfăşoară în  jurul tău. Ia-ţi un răgaz şi respiră. Dă-ţi voie să fii, pur şi simplu să fii aşa, cu toata neputinţa şi frustrările tale, cu toată supărarea şi dezamăgirea ta de moment. Lasă-le să fie şi priveşte viaţa. Vei fi surprins de efectul imediat asupra gândurilor şi emoţiilor tale. Pur şi simplu simţi că poţi să o iei de la capăt. În fiecare zi sau ori de câte ori viaţa îţi dă lămâi. Doar dă-ţi voie să fii uneori şi neputincios şi imperfect şi nefericit !

Şi poate aceste perioade tocmai pentru asta ne sunt date: pentru a face o resetare a modului nostru de a privi lumea, de a gândi, simţi şi reacţiona. Cert este că ele trec. Întotdeauna.

Iar uneori e suficient doar să avem un şezlong la îndemână...

Cu drag,

Mihaela Cojan psihoterapeut sub supervizare

http://www.gammainstitute.ro/ro/sanatate/servicii-psihologie

Tags

psiholog
greutati
obstacole
frustrari
solutii
probleme
neputinta
imperferct
nefericit
pace
liniste
resetare
relaxare

Adaugă comentariu nou