Ce este Scoala Sistemica de Formare si ce presupune parcurgerea ei?

formare_psihologi_0.jpgSuntem un grup de profesionişti creatori şi entuziaşti care deja rulează proiecte în care materializează puterea lor interioară.
Suntem prima generaţie din România de psihoterapeuţi de familie şi cuplu pregătiţi de formatori străini (formatori olandezi şi norvegieni). Suntem de fapt, pionierii care implementează terapia de familie în România din 2005 până în prezent. Avem o bogată experienţă în formare profesională (mii de ore de formare teoretică şi aplicativă, supervizare şi dezvoltare personală) experienţă didactică academică şi preuniversitară şi experienţă ca practicieni în practica privată –în lucrul cu familiile, cupluri, individual şi în grup.”

Avem plăcerea să vă anunțăm ca Scoala Sistemica de Formare, o diviziune a Institutului de Cercetare si Studiul Constiintei Cuantice,  a fost acreditata de Colegiul Psihologilor din Romania ca furnizor de formare in Psihoterapie sistemica de familie si cuplu cu datele (RF -II – IS – 120 din 09.10.2012). Asta inseamna ca, cei care doresc sa imbratiseze profesia de consilier marital sau terapeut de familie si cuplu, pot urma cursurile acestei scoli, si pot obtine de aici  toate certificatele necesare obtinerii atestatului de libera practica in conditiile legii.

Să fii terapeut e un act de curaj, mai ales fata de tine insuti. Pentru ca, in drumul de cucerire interioara se exorcizeaza toti demonii trecutului tau, pentru a sta langa clientii tai, drept, puternic, fara sa te sperii de fricile sau de neputinta lui.

Din experienta de multi ani de formator, pot spune ca terapeutii in formare cu care am lucrat sunt niste cuceritori de legenda, asa cum erau cavalerii de altadata. Sunt frumosi, au o onestitate anume, mai ales fata de sine, si mereu exista un impuls adanc, ce vine din interior cand vine vorba de alegerea drumului de formare si dorinta permanenta de evolutie si curatare interioara. Am respectat profund alegerea unui terapeut de a se dezlega de propriul trecut, atunci cand acesta îi urlă  in urechi sau ii apasa din greu pe umeri. Uneori nu e usor sa ramai pe cale, dar la final satisfactiile sunt minunate. Asta am vazut in ochii lor.

Ce inseamna formarea ca terapeut sistemic si ce poti face cu asta?

Vechile concepţii asupra cuplului sănătate-boală considerau individul ca fiind singurul purtător şi responsabil al afecţiunii psihice, segregîndu-l de mediul în care acesta s-a dezvoltat pînă în momentul în care a solicitat ajutor. Acum, însă, individul nu mai este abordat ca o singularitate (ca o maşină căreia îi trebuie reparate circuitele) ci devine parte a sistemului în care fiinţează (sistemul familial, sistemul comunităţii din care face parte, sistemul cultural), în funcţie de rolurile şi statusurile activate. Eficacitatea clinică a acestei abordări a determinat constituirea unor noi curente în terapie, unul dintre ele fiind terapia de familie. Familia nu mai este considerată o alăturare de indivizi, ci este un sistem, un tot organic, a cărui funcţionare transcende particularităţile individuale. A lucra cu familia sau contextul social al acesteia nu înseamnă, însă, renunţarea la dimensiunea personală a experienţei membrilor.
Pentru a înţelege modul de funcţionare al familiei, terapeutul apelează, de obicei, la o teorie asupra funcţionării familiei. Acest tip de teorii s-au formulat analizînd atît membrii familiei la nivel individual (nivelul de inteligenţă, tipul de personalitate, stările emoţionale şi alte caracteristici) cât şi familia ca un tot, ca o entitate de sine stătătoare.
Teoria sistemelor este cel mai des folosită teorie în terapia de familie, atît explicit cît şi implicit. Ea a avut un impact atît de puternic asupra pionierilor terapiei de familie încît a dus la o identificare aproape totală a acestora cu modalitatea de gîndire sistemică. Această teorie este menţionată cu deosebit respect în raport cu momentul constituirii terapiei de familie ca orientare în psihoterapie, însă trebuie menţionat că, în timp, terapia de familie a început să se raporteze la alte teorii care au surclasat locul central al teoriei sistemelor, de exemplu metafora “istoriei personale” (personal narrative). Teoria generală sistemelor a fost formulată de von Bertalanffy (1968) ca fiind teoria organizării părţilor într-un întreg. Din modul de formulare a teoriei se poate observa că ea este aplicabilă atît fenomenelor fizice cît şi sistemelor biologice.
Ideea de a vedea întreaga familie în şedinţa de terapie a cîştigat teren deşi mulţi terapeuţi clinicieni au luptat pentru păstrarea tradiţionalismului în terapie. Descoperirile ştiinţifice din anii ’50 au dus la modificarea viziunii asupra familiei în sensul unui sistem viu, deschis, un tot organic. Clinicienii din spitale au observat că, deseori, atunci cînd starea unui pacient se îmbunătăţeşte, starea altui membru al familiei se înrăutăţeşte brusc. Asta a demonstrat clar că schimbările apărute la o persoană schimbă întregul sistem, şi atunci, provocînd schimbarea în familie poate fi o modalitate eficientă de a schimba individul.
Sistemul poate fi definit ca un grup de părţi interrelaţionate la care se adaugă felul în care acestea funcţionează împreună. Astfel, prin analogie, familia poate fi înţeleasă ca un grup al membrilor unei familii plus felul în care ei interacţionează. Familia ca sistem, este la rîndul ei parte a unui sistem mai larg (societatea) care exercită influenţe asupra membrilor componenţi la un alt nivel. Clientul nu mai este individul luat separat ci intreaga familie sau cuplul. Iar terapeutul sistemic este un terapeut care lucreaza pe relatii si baleiaza intre interior si exterior intr-un echilibru perfect sicronizat.

Cum poți deveni consilier sau terapeut de familie și cuplu
Formarea în psihoterapie și consiliere este un demers de 4 ani care angajează multe resurse personale și relaționale. Satisfacția și rezultatele formării se reflectă în munca practicianului și angajarea lui în implinirea profesiei de consilier sau terapeut.
Practic, dupa încheierea primei etape a formării (consilier sau terapeut) în supervizare vă puteți deschide un cabinet de liberă practică și puteți începe activitatea terapeutică sub îndrumarea supervizorului. Urmează etapa de supervizare, aproximativ 2 ani, etapa în care se consolidează toate abilitățile și instrumentele primite în formarea teoretică și aplicativă și se extinde indentitatea terapeutului până la nivelul autonom. Se lucrează în grup, într-o atmosferă colaborativă și folosind tehnici interactive, de impact.
Sunt necesare, ca primă condiție, studii superioare în psihologie sau profesii asimilate (conform Colegiului Psihologilor din România) –psihopedagogie, asistență socială, pedagogie, teologie, medicină. Studiile pot fi făcute atât în sistem Bologna cât și în sistemul anterior structurat pe 4,5,6 ani. Nu este obligatoriu parcurgerea unui master sau înscrierea la un master pentru parcurgerea formării.
Cei din profesiile asimilate trebuie să completeze cursurile de formare cu o serie de cursuri de psihologie la universitati acreditate, numite prerechizite (detalii pe site-ul CPR, Comisia de psihologie clinică și Psihoterapie) pentru obținerea atestatului de liberă practică în specializarea în care a optat.
După înscriere urmează parcurgerea procesului de formare conform celor 3 calupuri de bază – Teorie și aplicații practice, Dezvoltare personală și Supervizare. Se stabilește un calendar de formare pentru fiecare calup, în module de 30-35 ore, la sfârșit de saptamana, de maxim 6 ori pe an, așa încât fiecare participant să acceseze viziunea de ansamblu a formării și să poată urmării oricând traseul formării sale. Pentru cursurile intermediare se elibereaza certificate de participare cu numarul orelor si curricula parcurse, iar pentru obținerea atestatelor de la CPR se eliberează certificate de nivel în condițiile legii.
Traseul profesional este simplu și previzibil. Cu certificatul eliberat de SSF, participantul la formare merge la interviul programat la CPR unde va depune un dosar prin care solicită inițial atestatul de psihoterapeut/consilier de familie și cuplu în supervizare. În acest moment se pot face demersurile pentru a deschide un cabinet de practică privată și poate începe supervizarea. După încheierea supervizării se obține un nou certificat de la SSF cu care se poate solicita de la CPR atestatul de psihoterapeut/consilier autonom în specializarea terapie de familie și cuplu.
Și iată cum, poti practica în cabinetul tău asemeni marilor titani ai terapiei clasice sau contemporane, care și ei, asemeni ție, au fost începători.
Toți participanții la formare în cadrul SSF sunt și rămân interconectați în rețele de discuție virtuale și în grupuri de lucru numite de intervizare, realizând o experiență profesională colaborativă, unică.
Te așteptăm în această școala de formare care îți va schimba traseul profesional și chiar viziunea asupra vieții într-un fel unic.
Ești deja bine venit!”

Tags

psiholog diana ciubotaru
formare complementara
ssf
terapeut
familie
cuplu

Adaugă comentariu nou