Comunicarea, bat-o vina!

cojan_mihaela_3.jpgComunicarea, bat-o vina!
by psihoterapeut sub supervizare Mihaela Cojan

În aproape toate studiile făcute despre secretele fericirii în cuplu, comunicarea apare invariabil ca fiind unul din aceste secrete. Dar ce omit acele articole şi studii să spună de multe ori este că nu orice comunicare duce la fericire in doi, dimpotrivă! Multe din conversaţii aduc a schimburi de replici într-o lupta de putere de tip învingător-învins. O simplă propoziţie poate să ne arunce înapoi în timp, în “istoria antică” a cuplului sau ne poate pune la pământ dintr-o lovitură.

În general, comunicăm între noi aşa cum am văzut la părinţi, de cele mai multe ori  spunând ce ne vine şi cum ne vine “la gură”. Nu ne gândim prea mult la ce vrem de fapt să obţinem, nu ţinem aproape deloc cont de sentimentele partenerului care oricând se poate transforma într-un adversar de temut, nu luăm în calcul efectele vorbelor noastre asupra celuilalt. Gândiţi-vă doar la ultimele voastre discuţii în contradictoriu: Cine a început? Cu ce propoziţie? Cum v-a făcut să vă simţiţi? Cum aţi răspuns? Ce aţi obţinut de fapt?

Spre deosebire de alte culturi, şi mă refer mai ales la cea americană care are o lungă tradiţie în acest domeniu, noi nu am fost învăţaţi, nici în familie si nici la şcoală, să comunicăm asertiv. Ce mai e şi asta, asertiv? Poate întreabă unii, în timp ce alţii, care au citit despre asta sunt încă sceptici în ce priveşte rezultatul. Au încercat de câteva ori şi poate nu le-a ieşit...Desigur că sunt şi mulţi (din ce în ce mai mulţi zic eu) care aplică asertivitatea în viaţa lor, mai ales în zona de business. Dar şi pentru ei, asertivitatea în cuplu poate fi o provocare! Oricât de multe ai şti şi oricât îţi doreşti, nu îţi iese perfect întotdeauna. De cele mai multe ori însă, după suficientă practică, ajungi să trăieşti satisfacţia dorinţelor împlinite şi a sentimentelor împărtăşite în doi, chiar şi în situaţii de dezacord! Şi astfel păstrezi şi magia! Aşa că se merită!...dacă mai era nevoie de argumente.

În această idee vă invităm luni 29.02.2016,  la Gamma Clinic Psychology din Iasi, "Să învăţăm să ne certăm...cu dragoste!", un eveniment gratuit adresat cuplurilor, în cadrul căruia vom practica ascultarea activă şi comunicarea asertivă cu scopul de a creea o experienţă de creştere, de explorare şi împărtăşire.

Detalii găsiţi  aici: https://www.facebook.com/events/971931629510044/.

Cu drag,

Mihaela Cojan

Psihoterapeut sub supervizare

Gamma Clinic Psychology by Gamma Institute

http://www.gammainstitute.ro/ro/sanatate/servicii-psihologie

Tags

psiholog
cuplu
comunicare
fericire
traditie
cultura
magie
acord
familie
sentimente

Adaugă comentariu nou