Constiinta - Materie

[[{"type":"media", "view_mode":"media_large", "fid":"274", "attributes":{"class":"media-image size-medium wp-image-626 alignleft", "typeof":"foaf:Image", "style":"float: left; margin-right: 10px;", "width":"300", "height":"189", "alt":"3499856526_0673e27ec4"}}]]

Constiinta ca o forma mai subtila a materiei

Pe langa faptul ca explica de ce fizicienii gasesc atat de multe exemple de interconectabilitate cand sondeaza adancurile materiei, universul holografic al lui Bohm explica multe alte enigme. Una este efectul pe care constiinta pare sa il aiba asupra lumii subatomice. Dupa cum am vazut, Bohm respinge ideea ca particulele nu exista pana ce nu sunt observate. Dar, in principiu, nu este impotriva incercarii de a aduce impreuna constiinta si fizica. El, pur si simplu, are impresia ca majoritatea fizicienilor umbla dupa asta pe un drum gresit, incercand inca o data sa fragmenteze realitatea si sa spuna ca un lucru separat, constiinta, interactioneaza cu un alt lucru separat, o particula subatomica.

Pentru ca toate lucrurile sunt aspecte ale holomiscarii nu are sens sa se vorbeasca despre constiinta si materie ca interactionand. Intr-un sens, observatorul este cel observat.

Observator este si instrumentul de masura, rezultatele experimentale, laboratorul si briza care adie in afara laboratorului. De fapt, Bohm considera constiinta ca fiind o forma mai subtila a materiei si baza pentru orice relatie intre cele doua situatii/pozitii, nu la nivelul de realitate propriu noua, ci adanc in ordinea implicita. Constiinta este prezenta in masuri diferite de infasurare sau desfasurare in toata materia, si probabil ca de aceea plasmele poseda cateva din trasaturile fiintelor vii. Asa cum o spune Bohm: “Capacitatea formei de a fi activa este ca mai caracteristica trasatura a mintii si noi avem deja ceva asemanator mintii in electron”.

In mod asemanator, el crede ca nu are sens impartirea universului in lucruri cu viata si fara viata. Material insufletita si cea neinsufletita sunt intretesute inseparabil, iar viata, de asemenea, este continuta in totalitatea universului. Intr-un fel, chiar si o piatra este vie, spune Bohm, pentru ca viata si inteligenta sunt prezente nu numai in toata materia, dar si in “energie”, “spatiu”, “timp”, “substanta intregului univers”, si in orice altceva extragem noi din holomiscare si in mod eronat il consideram ca fiind un lucru separat.

Ideea ca atat constinta cat si viata ( si, intr-adevar, toate lucrurile) sunt ansambluri continute in tot universul, are o cealalta fata la fel de stralucitoare. Asa cum fiecare portiune din holograma contine imaginea intregului, tot asa fiecare portiune din univers contine intregul. Aceasta inseamna ca, daca am sti cum sa avem acces, am putea gasi galaxia Andromeda pe unghia degetului mare de la unghia stanga. Am putea, de asemenea, s-o gasim pe Cleopatra intalnindu-se cu Cezar pentru intaia oara, pentru ca, in principiu, tot trecutul si implicatiile pentru intreg viitorul sunt, de asemenea, continute in fiecare regiune miniscula a spatiului si timpului. Fiecare celula din corpul nostru contine intregul cosmos. La fel si fiecare frunza, fiecare picatura de ploaie si chiar fiecare fir de praf, ceea ce confera un nou inteles cunoscutei poezii ai lui William Blake:
 

Sa vezi o Lume intr-un Bob de Nisip
Si un Cer intr-o Floare Salbatica
Sa cuprinzi Infinitul in palma mainii tale
Si Eternitatea intr-o ora.

Universul Holografic - Michael Talbot

De la Diana Ciubotaru - psihologul din Iasi

 

Tags

acces
ansambluri
bob-de-nisip
bohm
caracteristica
celula-din-corp
cer
cezar
clepoatra
constiinta
diana-ciubotaru
energie
enigme
eronat
eternitate
fir-de-praf
fizica
floare-salbatica
frunza
galaxia-andromeda
holomiscare
imaginea-intregului
infinitul
instrument-de-masura
inteligenta
intreg-cosmos
intretesute
laborator
lume
materia-insufletita
observatorul
ora
palma-mainii-tale
particula-subatomica
picatura-de-ploaie
plasme
poezie
portiune-din-univers
principiu
psiholog-iasi
realitate
regiune-minuscula-a-spatiului-si-timpului
spatiu
stralucitoare
substanta-intregului-univers
timp
trecutul
universul-holografic
viata
viitorul
william-blake

Adaugă comentariu nou