Cum poți începe revigorarea relației de cuplu?

articol_cuplu_1.pngCum poți începe revigorarea relației de cuplu?
by Raluca Ferchiu

O problemă cu care cuplurile vin adesea în cabinetul de psihoterapie este lipsa de comunicare sau neînțelegerile, fără însă a ști exact de unde pornește această lipsă de comunicare. După un timp, ambii parteneri conștientizează faptul că au neglijat dorința de a fi impreuna, prezența reală în relația de cuplu, au uitat să se conecteze unul la celălalt și nu au mai putut fi atenți la nevoile lor sau ale partenerului, în anumite momente.

Iar atunci când te trezești dintr-o lungă perioadă în care ”nu ai simțit nimic” (de fapt, nu ți-ai permis să confrunți emoțiile negative cu care te-ai confruntat), începi să observi că multe din acțiunile tale, din comportamentele sau replicile pe care i le-ai dat partenerului sunt de fapt, au fost răspunsuri automate pe care nu le-ai conștinetizat pe deplin și care vin din experiențe trecute, din frici, din programe, care bineînțeles că în relația de cuplu, se activează.

Cu ce poți începe în revigorarea relației de cuplu, atunci când ai o întreagă istorie în spate, care te face să reacționezi într-un anumit mod? Poți porni prin a răspunde la 3 întrebări:

  • De ce te temi cel mai tare când te gândești la relația de cuplu?
  • Cum au apărut aceste temeri?
  • La ce renunți pentru a proteja partenerul sau relația de cuplu?

Sunt întrebări la care nu este nicidecum ușor să răspunzi, mai ales dacă ai trecut prin experiențe care te-au făcut să aduni emoții puternice, pe care ți-a fost greu să le gestionezi. Dar este un prim pas, pentru că, în momentul în care conștientizezi care sunt fricile tale cele mai mari, îți poți da seama cum te influențează în relația de cuplu, cum te fac să te aperi și cum îți influențează modul în care îți exprimi sentimentele față de partener.

Cu siguranță ca bănuiești care este răspunsul la aceste întrebări și asta îți provoacă fie dorința de a trece peste gândurile care te macină, fie îți provoacă teama de a răspunde în mod onest la ele. La aceste întrebări, dar și la multe altele vom răspunde miercuri, pe 13 iulie 2016, de la ora 18.00 la workshop-ul ”Sexualitate și libertate interioară”, workshop care face parte din seria ”Intimitatea în cuplu: bărbatul sincer și femeia liberă”.

Cu drag,
Raluca Ferchiu
Psihoterapeut de familie si cuplu in supervizare
Gamma Clinic Psychology by Gamma Institute
http://www.gammainstitute.ro/ro/blog/sexualitate-si-libertate-interioara

 

Tags

psiholog
psihoterapeut bun
gamma clinic psychology
cuplu
comunicare
probleme
dezvoltare
revigorare
sexualitate
viata sexuala
programe

Adaugă comentariu nou